Social housing and evaluation of participatory approaches: A case study on Detça Housing Cooperative in Batıkent
Toplu konut ve katılımcı yaklaşımların değerlendirilmesi: Batıkent Detça Konut Kooperatifi saha araştırması
  1. Tez No: 68750
  2. Yazar: MEHMET GÖKHAN BERK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım, Toplu Konut, Değerlendirme Araştırması vı, Participation, Social Housing, Evaluation Research. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
oz TOPLU KONUT VE KATILIMCI YAKLAŞIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ : B ATTKENT DETÇA KONUT KOOPERATİFİ ARAŞTIRMASI Berk, M. Gökhan Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Selahattin Önür Ocak 1997, 193 sayfa Toplu Konut uygulamalarının ve konunun tarihsel gelişimi içinde oluşturulan teorik yaklaşımların değerlendirilmesi, toplu konut tasarımı ve inşaatı konusuyla ilgili kişilerin fikirsel bir gelişim gösterdiğini ortaya çıkarıyor. Toplu Konut ihtiyacının ilk belirdiği zamanlardan itibaren, kullanıcıların özelliklerinin ve isteklerinin, kakçı ve sağlıklı çözümler üretmek arzusunda olan yetkililerce daha çok gözönüne alınmaya başladığını söylemek olasıdır. Buna rağmen, kişisel farklılıkları ve tercihleri hiçe sayan birçok konut üretilmiştir ve halen üretilmektedir. Bu tezin amacı kullanıcıların katılımının sağlanmasının, toplumsal kabul görecek konutların üretilmesinde geçerli bir yöntem olduğunu kanıtlayan bilgileri sunmaktır. Bu kapsam içerisinde toplu konut alanında kullanıcı katılımı uygulamalarının gelişimi, değişik yaklaşım, yöntem ve uygulamalar, konuyla ilgili yorumlar da sunularak aktarılmaktadır. Sunulan bilgiler ışığında kullanıcı katılımı yöntemlerinin toplu konut alanında uygulanmasının kullanıcılarının uzun süre değişmeden kalması ve çevreye yabancılaşmanın azalmasını sağlayarak günümüzde konut alanında önemli sorunları giderdiği görülmüştür. Batıkent Detça Kooperatifi'nin konu alındığı saha araştırması kullanıcı kanlımı yöntemleri esas alınarak yapılan bir yerleşimin çok yönlü değerlendirmesini yapmayıamaçlamıştır. Araştırmanın sonuçlarının değerlendirilmesi kullanıcı katılımı yöntemlerinin kişilere tasarım kararlarını etkileme, fiziksel çevreye müdahale etme ve çevreyi yaşam tarzı doğrultusunda değiştirebilme cesaretini aşıladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIAL HOUSING AND EVALUATION OF PARTICIPATORY APPROACHES: CASE STUDY ON DETÇA HOUSING COOPERATIVE IN BATIKENT Berk, M. Gökhan M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sekhattin Önür January 1997, 193 pages An analysis of the social housing practices together with the evolution of theoretical approaches within the historical context, reveal a conceptual shift of the people involved in housing design and construction. It is possible to claim that starting from the periods when the initial needs for communal housing appeared, decision makers in this field increasingly recognized the need for the consideration of specific needs and desires of users in order to produce stable and healthy solutions to housing problem. However, many standard housing units were created and are still being created today without any consideration of user characteristics and individual preferences. This thesis aims to present the necessary information to claim the validity of the user participation methods to achieve socially favorable housing. Within the content of this thesis the evolution of participatory modes in social housing and the different forms, methods, approaches, and comments related to the notion of participation are observed. According to these observations it is seen that the application of user participation methods in social housing provide social stability and reduce alienation which are the most common problems of today's housing activity. mThe Case Study in Detça Housing Cooperative in Batikent intends to evaluate different aspects of a housing scheme created by the considerations of user participation. The evaluation of the results of the case study provides us to understand the power of participation in terms of increasing the consciousness of a community towards their environment, reminding their capability of influencing design decisions, recommending modification and adaptation instead of alienation.