A Decision support system for production planning and control for a broiler producer
Broiler üreticilerinin üretim planlama ve kontrolü için bir karar destek sistemi
- Tez No: 68751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: karar destek sistemi, üretim planlama ve kontrol, geleceği tahmin, simulasyon, broiler üretimi. vi, decision support systems, production planning and control, forecasting, simulation, broiler production. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZ BROILER ÜRETİCİLERİNİN ÜRETİM PLANLAMA VE KONTROLÜ İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ Boyar, Ercan Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tayyar Şen Eylül 1997, 103 Sayfa Bu çalışmada, bir broiler üretici firmanın üretim müdürüne üretim planlama problemleri gibi taktik seviyede karşılaşılan yan yapısal problemlerde yardımcı olmak ve üretim aktivitelerini kontrol etmekte kullanabilecekleri bir araç sağlamak için bir özel karar destek sistemi tasarlanmıştır. Geliştirilmiş sistem, üretim kontrol ve planlama olmak üzere kullanımı kolay iki altsistem içermektedir. Üretim kontrol altsistemi ilişkisel veritabam ve raporlar ve istatistikleri içeren modellerden ulumaktadır. Bu altsistem üretim performanslarım grafiksel görüntü ve raporlama yöntemleri ile kullanıcıya sağlamakta ve üretim verilerinin kontrolüne imkan vermektedir. Diğer taraftan, üretim planlama altsistemi geleceği tahmin ve simulasyon olarak iki temelmodellemeden oluşmaktadır. Bu iki temel parça gelecek üretim seviyelerinin tahmin edilmesini sağlamaktadır. Standart IBM uyumlu kişisel bilgisayarlarda Windows 95 ortamında çalıştırılan Microsoft Access 2.0. program geliştirme yazılımı kullanılarak oluşturulan kullanımı kolay menüler sayesinde verilerin girilmesi, modellerin çalıştırılması ve çıktıların alınması sağlanmıştır. Ayrıca, tez karar destek sisteminin özel bir durum için uygulaması yapılmış ve yaklaşımın ve elde edilen sonuçların analizi ve tartışılması ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR PRODUCTION PLANNING AND CONTROL FOR A BROILER PRODUCER Boyar, Ercan M.S., Department of Industrial Engineering, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tayyar Şen September 1997, 103 Pages In this study, a specific decision support system (DSS) is designed to help production manager of a broiler producer firm in the semi-structured problems encountered at tactical level, such as the production planning problem, and also to provide a tool to control the production activities. The developed system involves two subsystems with a user friendly interface for production control and production planning. Production control subsystem is composed of a relational database and a model base with reports and queries for statistics analysis. This subsystem provides graphical utilities and reports about production performances and enables the control of the production data. On the other hand, production planning subsystem consists of model base components such as forecasting and IIIsimulation. These two main components are designed to provide support in the estimation of future production levels. User interface menus incorporates for inputting the data, executing the models and obtaining the outputs, which are designed using Microsoft Access 2.0. as the shell on Windows 95 platform to be run on IBM compatible PC's. The thesis also includes an implementation of a specific case using the DSS and discussion and conclusion of the approach and results obtained.