Stream sediment geochemical exploration around Akdağ and Eğrigöz granitoids (Simav-Kütahya-Turkey)
Akdağ ve Eğrigöz granitoidleri çevresinde yapılan dere sedimanı jeokimya çalışması
  1. Tez No: 68758
  2. Yazar: BÜLENT BAYBURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: jeokimyasal arama, Akdağ ve Eğrigöz granitoidleri, Simav Grabeni, Dere sedimanı, Geochemical exploration, Akdağ and Eğrigöz granitoids, Simav Graben, Stream sediment IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ AKDAĞ VE EĞRİGÖZ GRANİTOİDLERİ ÇEVRESİNDE YAPILAN DERE SEDİMANI JEOKİMYA ÇALIŞMASI Bayburtoğlu, Bülent Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Erler Eylül 1997, 99 sayfa Bu tez Akdağ ve Eğrigöz granitoidleri çevresinde yapılan jeokimyasal arama çalışmalarını içerir. Çalışma alanı İzmir-Ankara zonunun güneyinde, batı Anatolidler içerisinde yer alır. Çalışma alanında, temeli olası Prekambriyen yaşlı migmatit ve gnayslar oluşturur. Paleozoik, genellikle yeşilşist fasiyesine ait metamorfitlerle temsil edilir. Mesozoik'te kırıntılılar ve karbonatlar egemendir. Maastrihtiyen sonrası- erken Eosen döneminde bölgede Dağardı melanjı yerleşmiştir. Erken Paleosen'de Eğrigöz ve Akdağ granitoidleri sokulmuştur. Neojen yaşlı birimler, çökeller ile asidik-ortaç bileşimli tüf ve volkanitlerdir. Kuvatemer'de eski nehiryataklarında kaba klastikler birikmiş, Simav graben fayları boyunca yükselen alkali lavlar bunların üzerini örtmüştür. Simav bölgesinde, epitermal antimuan ve mezotermal kurşun-çinko- bakır yatakları oldukça yaygındır. Eğrigöz granitoidi ile yan kayaçların dokanaklarında skarn tipi demir cevherleşmeleri yer alır. Jeokimya çalışmalan sırasında yaklaşık 2400 km2 Iik alanda 1838 adet dere sedimanı örneği alınmıştır. Bu örnekler Cu, Pb, Zn, Ni, Co, Mo ve Sb için analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmelere göre Cu, Pb, Zn, Sb ve Mo'in iki topluluktan oluşan lognormal dağılım gösterdikleri anlaşılmıştır. Buna karşın Ni ve Co litolojik değişimlerden kaynaklanan çoklu topluluklar oluşturmuştur. Litolojik ayırıma göre yapılan değerlendirmeler sonucunda Ni ve Co'm iki topluluktan oluşan lognormal dağılımlar gösterdikleri anlaşılmıştır. Ni ve Co arasında +0.86'lık korelasyon katsayısıyla tanımlanan kuvvetli bir ilişki vardır. Aynca Pb ve Zn arasında +0.69 katsayısıyla tanımlanan bir ilişki görülmektedir. Her element için ayrı ayrı taban ve eşik değerler saptanmıştır. Eşik değerin üzerindeki değerler anomali olarak kabul edilmiştir. Bazı Pb-Zn anomalileri bilinen hidrotermal Pb-Zn cevherleşmelerine karşılık gelmektedir. Bu anomalilere yer yer Cu anomalileri eşlik etmektedir. Sb anomalileri belirgin bir şekilde Dağardı antimuan provensinde yoğunlaşmaktadır. Mo Eğrigöz granitoidiyle sınırlanan çok büyük bir anomali oluşturmuştur. Ni ve Co anomalileri genellikle çakışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STREAM SEDIMENT GEOCHEMICAL EXPLORATION AROUND AKDA? AND E?RİGÖZ GRANITOIDS (SİMAV-KÜTAHYA-TURKEY) Bayburtoğlu, Bülent M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Erler September 1997, 99 pages This thesis covers the geochemical exploration of an area around Akdağ and Eğrigöz granitoids. The study area lies within the western Anatolides to the south of İzmir-Ankara zone. Migmatites and gneisses of probably Precambrian age form the basement in the study area. Paleozoic is generally represented by metamorphics of greenschist facies. Mesozoic units are composed predominantly of detritics and carbonates. Dağardı Melange was emplaced in the region during post-Maastrichtian-early Eocene period. Eğrigöz and Akdağ granitoids intruded in early Paleocene. Neogene units are composed of sediments, and tuffs and volcanics of acidic-intermediate composition. During iiiQuaternary, coarse elastics were deposited in old river beds. These are covered by alkaline lavas that used the Simav graben faults as pathways. In Simav region, several epithermal antimony deposits and mesothermal copper-lead-zinc deposits occur. Skam-type iron ore deposits are found at contacts of Eğrigöz granitoid with older rocks. 1838 stream sediment samples were collected over an area of approximately 2400 km2 during geochemical exploration. These samples were analyzed for Cu, Pb, Zn, Ni, Co, Mo and Sb. As a result of statistical evaluation, Cu, Pb, Zn, Sb and Mo show bimodal lognormal distribution whereas Ni and Co show polymodal distribution probably due to Iithological variations. After separation into Iithological groups, Ni and Co show bimodal lognormal distributions. A strong positive correlation expressed by a coefficient of +0.86 exists between Ni and Co. Pb is strongly correlated with Zn, as expressed by a coefficient of +0.69. Backgrounds and thresholds were determined for each element. Values above a given threshold were regarded as anomalous. Some Pb-Zn anomalies coincide with known hydrothermal Pb-Zn deposits. These anomalies are locally accompanied by Cu halos. Sb anomalies are apparently concentrated in the Dağardı antimony province. Mo forms a very large anomaly pattern, confined to Eğrigöz granitoid. Ni and Co anomalies generally display overlapping patterns..