Yozgat-Akdağmadeni güneyinde Li-Be-W ve Sn aranması ve Sarıkaya Kargalık Li-Be içeren pegmatitlerin maden jeolojik incelenmesi
Exploration of Li-Be-W and Sn at the south of Akdağmadeni and geologic investigations on Li-Be bearing pegmatites of Kargalık-Sarıkaya, Yozgat, Turkey
- Tez No: 120918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SÖNMEZ SAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pegmatite, Tin, Geochemistry, Turmaline, Heavy Mineral IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YOZGAT -AKDAĞMADENİ GÜNEYİNDE Li-Be-W ve Sn ARANMASI VE SARKAYA KARGALIK Li-Be İÇEREN PEGMATİTLERİN MADEN JEOLOJİK İNCELENMESİ Filiz Tuba KADİRİOĞLU ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. İ. Sönmez SAYILI Bu tez çalışması Yozgat ilinin güney ve doğusunda bulunan üç ayrı bölgede elde edilen ilk kalay bulgularının bilimsel yöntemlerle incelenmesini kapsamaktadır. Akdağmadeni güneyinde incelenen birinci bölgede Yukançulhalı-Başçatak köyleri civarında 80km2'lik bir alandan alman 41 tane dere kumu örneğinde ağır mineral çalışmaları yapılmıştır. Bazı örneklerde pembe turmalin ve kassiteritin yaraşıra apatit, titanit, zirkon gibi ağır mineraller binoküler çalışmaları ile saptanmıştır. Seçilen 5 örnekte yapılan jeokimyasal analiz ile Li ve Sn elementleri önemli oranda belirlenmiştir. İkinci sektörü ise Yozgat'ın güneyinde yer alan Boğazlıyan Karabıyık köyü oluşturmaktadır. Sahadan alınan örneklerin petrografik ve jeokimyasal incelemeleri yapılmıştır. Metamorfik ve onları kesen granitler incelenen ana birimler olup granitlerin içinde turmalinli pegmatit ve kuvars damarları tespit edilmiştir. Granitlerin kalkalkalen tipte ve peralürnina karakterde olduğu ve eser element jeokimyası verilerine göre çarpışma granitlerini temsil ettiği söylenebilir. Aynı granitik magmadan türediklerine inanılan turmalinli pegmatit damarlarında jeokimyasal analizlerde 8 ppm'leri bulan Sn belirlenmiştir. Üçüncü bölge olan Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı Kargılık köyü civarındaki pegmatitlerde daha önce açılan yarmada mermer-lökogranit dokanağı görülmektedir. İki kayaç arasında ince bir skarn zonu gelişmiştir.Lökogranitler içinde iki farklı türde pegmatit damarları izlenmektedir. Yarmada yapılan jeolojik, petrografik ve mieralojik çalışmalarla pembe turmalinle birlikte züıvaldit türü mika mineralleri saptanmıştır. Mermer-skarn ve pegmatit örneklerinin jeokimyasal analizleri sonucunda pegmatitlerde tipik Sn-W-Li-Be-B-F-Ta-Cs ve Nb element topluluğu açıkça belirlenmiştir. 2002, 82 sayfa ANAHTAR KELİMLER: Pegmatit, Kalay, Jeokimya, Turmalin, Ağır Mineral n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EXPLORATION OF Li-Be-W AND Sn AT THE SOUTH OF AKDA?MADENİ AND GEOLOGIC INVESTIGATIONS ON Li-Be BEARING PEGMATITES OF KARGALIK-SARIKAYA, YOZGAT, TURKEY Filiz Tuba KADİRİO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: AssocProf. I. Sönmez SAYILI This thesis includes investigations on first tin data in three different areas at the region of south and southeast of Yozgat, Turkey. At the first area, located south of Akdağmadem, an area of 80 km2 is sampled with 41 stream sediments and studied by heavy mineral investigations. In addition to pink turmaline and cassiterite, apatite, titanite, zircon and other heavy minerals are determined by binocular microscopes. Five selected samples are analysed for trace element contents at ACME Labs., Canada, hi these samples, some amount of Li and Sn are detected. Second area is located around Karabryik village of Boğazlayan, Yozgat The samples collected are investigated by petrograpbically nd geochemically. Main units consist of metamorphites and granites which intersect them. Turmaline bearing pegmatite and quartz veins are mapped for the first time. Granites are calcalkaline type and peraluminaus in character. According to trace element data, granites can be classified as collasional. In turmaline bearing pegmatitic veins which are believed that mappeared from the same granitic magma Sn contents up to 8 ppm are determined. Marble-leucogranite contact is observed at the pegmatite trench opened near Kargılık village, Sankaya-Yozgat. A narrow skarn zone occurs at the contact between marble and granite. Two different type of pegmatite veins can be seen in leucogranites. Due to geological and petrographical- mineralogical studies carried out at trench, pink turmaline and zinwaldite type of mica minerals are determined. As a result of geochemical analyses conducted on marble, skarns and pegmatites, element association of Sn-W- Li-Be-F-Ta-Cs and Nb is clearly obtained. 2002, 82 pages