Evaluation of the transformation process in Bursa-Muradiye between 1984-1995
Bursa Muradiye'de 1984 ve 1995 yılları arasındaki değişim sürecinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 68759
  2. Yazar: EBRU BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: NECVA AKÇORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Koruma, Koruma Planı, Geçiş Dönemi Kararları, Restorasyonlar, Yeni yapılar
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Endüstrileşme ve kentleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte, kentsel doku içinde yerleşen tarihi yerleşmeler bu süreçten olumsuz yönde etkilenmeye başlamıştır. Türkiye'de tarihi çevrelerin korunması 1970lerden itibaren genel koruma anlayışına ve sürdürülen politikalara bağlı olarak gündeme gelmiş ve çeşitli aşamalardan geçerek geliştirilmiştir. Bu tez kapsamında Bursa Muradiye semtinde 1984-1995 yılları arasındaki, fiziksel, yasal-yönetsel ve sosyal değişimlerin analizi yapıldı ve tarihi sit alanlarının değişim süreci içindeki yerleri araştırıldı. Yapılan analizler ve değerlendirmeler ışığında değişim süreci irdelenerek daha farklı bir süreç için gerekli olan yasal-yönetsel, teknik ve mimari öneriler tezin son kısmımda aktarıldı
Özet (Çeviri)
The rapid industrialization and urbanization process, affects the traditional settings located within the boundaries of city structure. Due to the effects of the process, historic areas begin to lose their cultural properties in general. The conservation process in historic areas starting from 1970 has developed in stages due to the changes in the understanding and general policies. In this thesis, transformation process of Bursa Muradiye District between the years of 1984 and 1995 is investigated, considering the alterations in the legal and administrative frame and social structure and their roles in the whole process. A general evaluation of the transformation process between 1984-1995 is given which may provide a more efficient preservation process.Keywords : Environmental Preservation, Conservation Plan, Transition Period Decisions, 'Restorations, New Buildings