ıntelligent scheduling using fuzzy genetic algorithms
Bulanık genetik algoritmalar yöntemiyle sıralama
- Tez No: 68770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık kümeler, Sıralama, Genetik algoritmalar. iv
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Öz BULANIK GENETİK ALGORİTMALAR YÖNTEMİYLE SIRALAMA Erbudak, Mustafa Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan Erkmen Eylül 1997, 111 sayfa Bu tezde, esnek üretim sistemlerindeki sıralama probleminin çözümü için genetic olarak ayarlanan bulanık kümeler yöntemi geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Sıralayıcı, giriş olarak verilen parça işleniş tablosunu kullanarak, hangi parçanın her işleminde hangi makinanın kullanılacağını gösteren ana sıralama tablosunu oluşturur. Sistem optimum çözüm için genetik algoritmalar tarafından oluşturulan bulanık küme üyeliklerini bulanık mantık çıkarma işleminde kullanır. Bulanık optimizasyon, makina erişimi, kullanım oranı ve işlem zamanını hesaba katarak zaman kritikliği ve makina ihtiyacı üzerine kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTELLIGENT SCHEDULING USING FUZZY GENETIC ALGORITHMS Erbudak, Mustafa M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Erkmen September 1997, 111 pages This thesis work focuses on the development and implementation of a Genetically Tuned Fuzzy Scheduler in order to solve the scheduling problem of complex Flexible Manufacturing Systems. The scheduler takes a routing table as input and creates a master schedule that determine which machine will process which part at each operation level. The system uses fuzzy inferencing method where fuzzy sets are created and tuned by Genetic Algorithms for optimality. The fuzzy optimization is based on time criticality in due-date and machine need, taking into account machine availability, utilization and process time. Keywords : Fuzzy Sets, Scheduling, Genetic Algorithms iii