Design and implementation of an operator based ruuf system for natural language analysis
Doğal dil çözümleme amaçlı işleç tabanlı sistem tasarım ve gerçeklemesi
- Tez No: 68769
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET R. TOLUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: İşleç, İşleç-Tabanlı Sistem, Kural- Yapısı, Operator, Operator-based System, Natural Language Analysis, Rule Structure
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZ DOĞAL DİL ÇÖZÜMLEME AMAÇLİ ÎŞLEÇ TABANLİ SİSTEM TASARIMI VE GERÇEKLEMESİ Altunel, Yusuf Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet R. Tolun Ocak 1997 Bu tez, doğal dil çözümleme amaçlı işleç tabanlı bir sistemin tasarımlanarak gerçekleştirimi amacına yöneliktir. Uygulama dili olarak Türkçe seçilmiştir. İşleç-tabanlı bir sistem değişken ve işleçlerden oluşan ifadelerden meydana gelir. Birçok set ve söz dizisi işleyen işleçler tanımlanmıştır. Tasarımlanan sistem değişik dil kurallarının tek bir sistem içerisinde tanımlanabilmesi özelliğine sahiptir. Kolay uygulanabilirlik ve doğal işleme algoritmalarına sahip olması sistemin diğer avantajlarıdır. Geliştirilen kural-yapısı LISP programlama dilinin bir diyalekti olan PCSCHEME kullanılarak uygulanmıştır. Uygulama yukarıdan- aşağıya ve derinlik-öncelikli arama ve tüm sonuçların tek bir defada hesaplanması mantığı üzerine kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN OPERATOR-BASED RULE SYSTEM FOR NATURAL LANGUAGE ANALYSIS Altunel, Yusuf MS, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet R. Tolun January 1997, 120 Pages This thesis is about the design and implementation of an operator-based system for natural language analysis. Turkish is selected as the application language. An operator-based system composed of expressions which includes variables and operators. A number of set and string manipulation operators have been defined. The designed system has advantage of defining different rule categories of natural languages within the same formalism. Easy implementation and having natural evaluation algorithms are other advantages of the system. The formalism implemented using PCSCHEME which is a dialect of LISP. The implementation is based on top-down, depth-first search and the evaluation is exhaustive which returns all possible results in one session.