Analysis of comparison of 'single layer analysis' and 'maximum shear stress failure criterion' for composite materials
Kompozit malzemelerde 'tek tabaka analizi' ve 'maksimum kesme gerilimi' bozulma kriterlerinin incelenmesi ve karşılaştırması
  1. Tez No: 68788
  2. Yazar: SANİYE AYŞE AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Failure, Failure Criterion, Lamina, Laminate, Composite Material, Failure Envelope IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZ Akdeniz, Saniye Ayşe Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Alpay Ankara Aralık 1997, 74 sayfa Bu çalışmada,“Tek Tabaka Analizi”ve“Maksimum Kesme Gerilimi”bozulma (işgörmezlik) kriterleri kompozit malzemeler açısından incelenmekte ve karşılaştırılmaktadır. Kriterlerden ilki kuadratik kriteri temel alırken diğeri,“Tresca Kriteri”'nin L. J. Hart-Smith tarafından kompozit malzemelere uyarlanmış halidir. Bu kriterler, kompozit malzemelerin tasarımında ve bozulma durumunun özellikle yükleme bölgelerinde tahmin edilmesinde kullanılmaktadır. Karşılaştırmak amacıyla her iki kritere ilişkin bozulma grafikleri çizilmiştir. Bozulma kriterlerinin tahmin edilmesinde FORTRAN 77 bilgisayar dilinde yazılan bir programdan yararlanılmıştır. En büyük çelişki çekme-çekme kadranında tespit edilmiş ve Hart-Smith'in kriteri daha açık bulunmuştur.“Maksimum Kesme Gerilimi”kriteri çeşitli nedenlerle daha avantajlı bulunmuştur. Bu kriter, tüm çok katlı plakalar için tek bir bozulma tahmini sunmaktadır. Ayrıca, bu kriteri tanımlamada daha az sayıda deney sonucunaihtiyaç duyulmaktadır. Son olarak, bu kriter sadece çok katlı plaka kompozitlerine değil, üç boyutlu fiber preformlar gibi geleceğe yönelik kompozitlere de uygulanabilecektir. Anahtar Kelimeler : Bozulma, İşgörmezlik, Bozulma Kriteri, Çok Katlı Plaka, Kompozit Malzeme, Bozulma Grafiği vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND COMPARISON OF“SINGLE LAYER ANALYSIS”AND“MAXIMUM SHEAR STRESS FAILURE CRITERION”FOR COMPOSITE MATERIALS Akdeniz, Saniye Ayşe M. Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Prof. Dr. Alpay Ankara December 1997, 74 pages In this thesis, failure criteria of“Single Layer Analysis”and“Maximum Shear Stress Failure Criterion”are analysed and compared for composite materials. The former is based on quadratic criterion whereas the latter is developed from Tresca Criterion and modified for composite materials by L.J. Hart- Smith. These criteria are used in designing the composite materials and predicting the failure conditions mainly in load introduction areas. For the purpose of comparison, failure envelopes belonging to each of the criterion have been generated. Failure limits have been predicted by use of FORTRAN 77 computer program. The major contradiction has been observed in tension-tension quadrant and Hart-Smith's criterion has been realised as the unconservative one. Maximum Shear Stress Failure Criterion has been found to be more advantageous for several reasons. It provides unique failure prediction for all IIIlaminates. Also less test data is required to define this criterion. Finally, it is applicable not only for laminated composites, but for future composites such as three-dimensional fiber preforms.