Determination of flotation conditions of celestite-calcite one from Sivas-Nasır
Sivas-Nasır selestit-kalsit cevherinin flotasyon kofullarının belirlenmesi
  1. Tez No: 68789
  2. Yazar: TAKİ GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT HİÇYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Celestite, Calcite, Flotation, Collector, Depressant, Frother IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz Güler, Taki Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit Hiçyılmaz Temmuz 1997, 75 sayfa Bu çalışmada, satılabilir konsantre (en az % 92 SrSO4 tenörlü) elde etmek için, selestit-kalsit cevheri için optimum flotasyon parametreleri araştırılmıştır. Temsili cevher örneğinin mineralojik analizi, cevherin başlıca selestit, kalsit ve kuvars içerdiğini göstermiştir. Toplayıcı, bastına ve köpürtücü türü ve miktarı, pH, öğütme süresi ve flotasyon süresinin flotasyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Toplayıcı olarak Aerofloat-845 (187.5 g/t) ve Na-oleat (187.5 g/t) bileşimi, bastırıcı olarak Na2Si03 (1500 g/t) ve köpürtücü olarak Aerofroth-65 (60 g/t) NaOH ile pH 10'da optimum flotasyon reaktifleri olduğu belirlenmiştir. 3 dakika flotasyon süresi uygulanarak % 85.51 SrS04 tenörlü, % 79.01 'i 125 um'nin altında olan cevher örneğinden % 93.14 SrS04 tenörlü konsantre % 91.32verim ile elde edilmiştir. Aynı koşullarda 5 dakika flotasyon süresi ve 3 aşamalı temizleme uygulayarak % 95.34 SrS04 tenörlü konsantre % 84.93 verim ile elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler Selestit, Kalsit, Flotasyon, Toplayıcı, Bastına, Köpürtücü VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF FLOTATION CONDITIONS OF CELESTITE-CALCITE ORE FROM SİVAS-NASIR Güler, Taki M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Cahit Hiçyılmaz July 1997, 75 pages In this study, optimum flotation parameters of celestite-calcite ore were investigated to obtain a concentrate assaying above 92 % SrS04 grade which is saleable in market. Mineralogical analysis of the representative ore sample showed that the major constituents were celestite, calcite and quartz. Effects of pH, grinding time, type and amount of collectors, depressants and frothers, and flotation time on flotation were examined. Aerofloat-845 (187.5 g/t) and Na-oleate (187.5 g/t) combination as collectors, Na2Si03 as depressant and Aerofroth-65 (60 g/t) as frother were found as the optimum flotation reagents at pH 10 by NaOH. By applying 3 minutes flotation time, a concentrate assaying 93.14 % SrS04 was iiiobtained with 91.32 % recovery from 79.01 % minus 125 um size ore sample assaying 85.51 % SrS04. At the same conditions, by applying 5 minutes flotation time and 3-stage cleaning, a concentrate assaying 95.34 % SrS04 was obtained with 84.93 % recovery.