Esimation of selection and join selectivities using regression analysis
Regresyon analizi ile ilişkisel veri tabanlarında seçma ve birleştirme seçicileklerinin öngörüsü
  1. Tez No: 68790
  2. Yazar: MAJED ABUSAFİYA
  3. Danışmanlar: DR. AHMET COŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirme seçiciliği, Seçme seçiciliği, Ara ilişki Büyüklüğü, Regresyon Analizi. iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz MAJED ABUSAFIYA Y.L., BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Danışman : Dr. Ahmet COŞAR Temmuz 1997, 84 sayfa Bu tez ile birleştirme ve seçme (basit/karmaşık) seçicililikler regresyon analizi ve en küçük kareler yöntemleriyle bulunmaktadır. Gerçek veriler bullamlerak veri dağılımına ve bağıntılarına bir polinom ile yaklaşım yapılmaktadır. Bu yöntemle elde edilen pohnom üzerinde hesap yapılarak anınela ve doğru seçicilik öngörüsü yapılabilmekler hiç bir fazladan disk erişimi, hafıza kullanımı ye CPU kullanın bulunmaktadır, coenşş bir deneysel çalışmanın sonuçlar sunulmamıştır. Bu yöntem veri ulaşımı yoğunluklu veri tabanı ve bilgi sistemleri için en uygundur. Yaklaşım polinomın en az çaba harcayarak bulunduğu ve hesaplanması kolay olduğu bu yöntem orta veya periyodik güncellemelerin olduğu ortamlar için son derece iyi sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESTIMATION OF JOIN AND SELECTION SELECTIVITIES USING REGRESSION ANALYSIS MAJED ABUSAFIYA M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Ahmet Coşar July 1997, 84 pages in this thesis we will present an estimation method for the join and (simple/complex) selection selectivities using regression analysis and least square criterion. An approximating polynomial representing the underlying data distribution and dependency is derived from the actual data. This method provides an ınstant and accurate selectivity estimation by performing an evaluation of the polynomial, with no run-time overheads in page faults and space, and with negligible CPU overhead. The results of a comprehensive experimental work are also reported. This method seems ideal for retrieval- intensive database and information systems. Since the overheads involved in deriving the approximating polynomial are fairly moderate, this method is extremely competent method when moderate ör periodical updates are present. Keyvvords: join selectivity, selection selectivity, intermediate relations size, regression analysis. iii