Uluslararası inkontinans konsültasyonu- vajinal semptomlar ölçeği (ICIQ-VS) Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability of the turkish version of international consultation on incontinence questionnaire-vaginal symptoms (ICIQ-VS)
  1. Tez No: 687904
  2. Yazar: NEVRİYE RÜSTEMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜL ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ICIQ-VS, Pelvik Organ Prolapsusu, Vajinal Semptom, Yaşam Kalitesi, Geçerlik ve Güvenirlik, ICIQ-VS, Pelvic Organ Prolapsus, Vaginal Symptom, Quality of Life, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma Uluslararası İnkontinans Konsültasyonu-Vajinal Semptomlar Ölçeği'nin (ICIQ-VS) Türkçe geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmek üzere planlanmıştır. Bu çalışma metodolojik bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Jinekoloji/Ürojinekoloji polikliniğine muayene olmak için başvuran toplam 245 hasta oluşturmuştur. Ölçeğin 14 soru ve 3 bölümden oluşan İngilizce versiyonu Türkçe'ye çevrilmiştir. Kapsam geçerliği için ölçek 12 uzman tarafından değerlendirilmiştir. Geçerliğini değerlendirmek için Prolapsus Yaşam Kalitesi Ölçeği (P-YKÖ) kullanılarak eş zaman geçerliği saptanmıştır. Güvenirliği değerlendirmek için iki hafta sonra test-tekrar test uygulanmıştır. Ölçeğin Cronbach's Alpha iç tutarlılık güvenirliği; vajinal semptomlar alt boyutu için 0,71, cinsel konular alt boyutu için 0,93'tür, yaşam kalitesi alt boyutu tek sorudan oluştuğu için Cronbach's Alpha hesaplanmamıştır. İki hafta sonra uygulanan test-tekrar test ölçekler arasındaki korelasyonda vajinal semptomlar için 0,92, cinsel konular için 0,98, yaşam kalitesi için 0,90 olarak bulunmuştur. Ölçek maddelerinin madde-toplam puan korelasyon güvenirlik katsayıları 0,22 ile 0,87 arasında olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, ICIQ-VS ölçeğinin Türkçe versiyonunun, pelvik organ prolapsusu olan kadınların vajinal semptomlarının değerlendirmesinde geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to evaluate the Turkish validity and reliability of the International Consultation on Incontinence Questionnaire-Vaginal Symptoms (ICIQ-VS). The study was a methodological study. The sample of the study comprised a total of 245 patients applying to Tekirdağ Namık Kemal University Health Practice and Research Center Gynecology/Urogynecology polyclinic for an examination. The English version of the scale comprising 14 questions and three sections was translated into Turkish. 12 experts evaluated the scale for content validity. In order to evaluate the validity of the Prolapse Quality of Life Scale (P-QOL) the equivalent value form validity was used. In order to evaluate the reliability the test-retest was applied two weeks after. The Cronbach's Alpha internal consistency reliability of the scale was 0.71 for the vaginal symptoms subscale and 0.93 for the sexual matters subscale. As the quality of life subscale comprised only one question, the Cronbach's Alpha was not calculated. In the test-retest interscale correlation which was applied two weeks after, it was 0.92 for the vaginal symptoms subscale and 0.98 for the sexual matters subscale. The total-item score correlation reliability coefficients of the scale items ranged from 0.22 to 0.87. As a consequence the Turkish version of the ICIQ-VS is a valid and reliable tool for evaluating vaginal symptoms in women with pelvic organ prolapsus.