Fuel characterization and gasification of sunflower waste in sub and supercritical water with influence of catalysts on optimum state.
Yakıt karakterizasyonu ve ayçiçek atıklarının alt ve süperkritik sularda gazlandırılması optimum durum üzerindeki katalizörlerin etkisi ile
  1. Tez No: 687914
  2. Yazar: HAMİT TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçek atığı, Hidrojen, Yakıt karakterizsyonu, Alt ve Süperkritik su gazlaştırmasını, Yanıt yüzeyi yöntemi, Sunflower waste, Hydrogen, Fuel characterizations, Sub and Supercritical water gasification, Response surface method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Ayçiçeği atığının (SFW) kritik altı ve kritik üstü su gazlaştırmasının (SASCWG) araştırılması amaçlanmıştır. Temel yakıt karakterizasyonları ve nihai analiz gerçekleştirilmiştir, Operasyonel parametreler olarak, reaksiyon sıcaklığı (350°C, 400°C ve 450°C), besleme konsantrasyonu (2, 6 ve %10), ikamet süre (10, 20 ve 30 dakika) ve çeşitli katalizör katkı maddeleri (K2CO3, Na2CO3 ve NaOH) kullanılmıştır. Yanıt yüzeyi yöntemi (RSM) de deneyi oluşturmak ve operasyonel parametreler arasındaki etkileşimleri araştırmak için kullanıldı. SFW'nin SCWG'sinden gelen yanıt, üretilen gaz verimi bileşimleri olarak adlandırıldı. SFW, onu bir enerji kaynağı olarak kullanan kabul edilebilir bir yakıt karakterizasyonuna sahiptir. Katalitik olmayan proseslerin sonuçlarına göre, kritik altı su gazlaştırmanın H2 oluşumuna etkisi süperkritik gazlaştırmaya karşı küçük bir etkiye sahiptir, H2 oluşumunda reaksiyon sıcaklığındaki artış en önemli faktördür. Süperkritik gazlaştırmada katalitik süreçle ilgili olarak, NaOH en büyük sonuçları sergiledi ve onu yüklemek, süreç yanıtlarını iyileştirdi.
Özet (Çeviri)
In this work to investigate sub and supercritical water gasification (SASCWG) of Sunflower waste (SFW). The basic fuel characterizations were carried out, as well as the ultimate analysis, As operational parameters, the reaction temperature (350°C, 400°C, and 450°C), feed concentration (2, 6, and 10%), residence time (10, 20, and 30 minutes), and various catalyst additives (K2CO3, Na2CO3, and NaOH) were used. The response surface method (RSM) was also used to construct the experiment and explore the interactions between the operational parameters. The response from SCWG of SFW was termed as produced gas yield compositions. The SFW has an acceptable fuel characterization using it as an energy source. According to the results of non-catalytic processes, subcritical water gasification has small influence on H2 generation counter to supercritical gasification, the rise in reaction temperature is the most important factor in H2 generation. Regarding the catalytic process on supercritical gasification, NaOH exhibited the greatest outcomes and loading it enhances the process responses.