A Digital frequency and rate of change of frequency relay for load shedding
  1. Tez No: 6880
  2. Yazar: İZLEN UMUT EGELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekansın Değişim Hızı Rölesi, Düşük Frekans Yük Atımı, Tehlikeli Durum, Microişlemci, Eşik Frekansı. vı, Emergency State, Rate of Change of Frequency Relay, Underfrequency Load Shedding, Microprocessor, Threshold Frequency. IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET SAYISAL FREKANS ve FREKANSIN DE?İŞİM HIZI RÖLESİ EGELİ, izlen Umut Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ismet ERKMEN Eylül 1989, 119 sayfa Bu çalışmada, Türkiye Elektrik Kurumu'nun koruma alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile bir sayısal frekans ve frekansın değişim hızı rölesi gerçekleştirilmiştir. Bu röle, sistem tehlikeli durumda ise, tüm sistemin çökmesini önlemek için, üretilen ve tüketilen güç arasındaki denge yeniden sağlanıncaya kadar, düşük frekans yük atımı amacı ile kullanılır. 80C85 mikroişlemcisinin ve C programlama dilinin, bu çalışmada kullanılması, yarı iletken teknelojisindeki ve yüksek seviyeli programlama dillerindeki ilerlemenin düşük frekans rölesi alanındada kullanılmasını sağlamıştır. Bundan başka, Frekansın değişim hızı ölçümünde kullanılan özgün metot, eşik frekansına ulaşıldıktan sonra, hiç gecikme olmadan yük atımı yapılması avantajını sağlamıştır. Gerçekleştirilen donanım frekans ve frekansın değişim hızı rölesi ile gereken test devresinden oluşmaktadır. Test devresi, başlangıç frekansı, frekansındeğişim hızı ve süresi değerlerinin ayarlanabildiği test işaretlerini üretebilmektedir. Test sonuçları pratik ayar değerleri için geliştirilen rölenin istenilen hassasiyette çalıştığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DIGITAL FREQUENCY AND RATE OF CHANGE OF FREQUENCY RELAY EGELİ, izlen Umut M.S. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. ismet ERKMEN September 1989, 119 pages In this study, a Digital Frequency and Rate of Change of Frequency Relay is developed primarily to meet the needs of Turkish Electricity Authority in the protection area. It is used for underfrequency load shedding purposes until a balance is restored between generation and load to prevent the entire system from breaking down, when the power system is in emergency state. The use of 80C85 microprocessor and the C programming language bring the advances in semiconductor technology and high-level programming languages into the field of underfrequency relay in this work. Furthermore, the novel approach in the measurement of the rate of change of frequency provides the advantages of having particularly no delay in the execution of the load shedding after the threshold frequency is reached. The hardware realized includes both the frequency and rate of change of frequency relay and the necessary test circuitry which is capable of generating test 111signals for set values of starting frequency, rate of change of frequency and duration. Test results proves that the developed relay performs adequately for all practical set values.