Kurutulmuş incir yağı'(Oleum ficus carica L.) nın pankreas kanseri hücrelerinde hücre ölümü üzerinde etkisinin in vitro araştırılması
The investigation of the effect of the dried fig oil (Oleum ficus carica L.) on cell death in pancreatic cells
  1. Tez No: 688015
  2. Yazar: SUMA GARİBOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Antosiyanin, Apoptoz, Ficus Carica L, Flavonoid, Pankreas Kanser Hücresi, Anthocyanin, Apoptosis, Ficus Carica L, Flavonoid, Pancreatic Cancer Cell
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu araştırma Oleum Ficus Carica L.`deki antosiyaninlerin pankreas kanseri hücrelerine olan etkisinin değerlendirilmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız Adnan Menderes Universitesi'nde yapılmıştır. Araştırmaya Eylül 2020 tarihinde literatür taraması ile başlanmış olup, araştırma proje materyelleri Mart 2021 tarihinde tamamlanmıştır. Mart 2021-Haziran 2021 tarihleri arasında deney grupları oluşturularak elde edilen örneklerden MTS/PMS, Muse Analyzer ve Klonojenik analizleri yapılmıştır. Bulgular: İncir Yağı, Gemcitabine ve Kombine (Gem+İncir) gruplarında IC50 değerlerini belirlemek için MTS/PMS deneyi yapıldı. Muse Analyzer deneyinde annexinV kiti kullanılarak kontrol, gemcitabine, incir, kombine (gemcitabine+incir) gruplarında apoptotik değerlendirme için yapıldı. Tüm gruplarda canlılık ve apoptoz sonuçları yüzdelik oranla gösterildi. Son olarak Klonojenik Deney yapılarak, kontrol grubunda hücrelerin koloni oluşturduğu, ancak ilaç uygulanan kuyucuklarda ( incir yağı, gemcitabine, gemcitabine+incir) koloni oluşturmadığı gözlemlendi. Sonuç: Yaptığımız çalışmanın sonucuna göre kurutulmuş incir yağının pankreas kanseri hücrelerinde hücre ölümünü tetiklediği kanısına varıldı. Çalışmanın pankreas kanseri tedavisi için gelecekte yeni araştırmalara işık tutabileceği, incir yağının tümordeki hücre ölümünü tetikleyen bir ilaç/kimyasal olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to evaluate the effect of anthocyanins in Oleum Ficus Carica L. on pancreatic cancer cells. Material and Methods: Our research was carried out at Adnan Menderes University. The research started with a literature review in September 2020, and the research project materials were completed in March 2021. MTS/PMS, Muse Analyzer and Clonogenic analyzes were performed on the samples obtained by creating experimental groups between March 2021 and June 2021. Results: MTS/PMS experiment was performed to determine IC50 values in Fig Oil, Gemcitabine and Combined (Gem+Fig) groups. In the Muse Analyzer experiment, the annexinV kit was used for apoptotic evaluation in control, gemcitabine, fig, combined (gemcitabine+fig) groups. Viability and apoptosis results in all groups were shown in percentages. Finally, by performing the Clonogenic Experiment, it was observed that the cells in the control group formed colonies, but did not form colonies in the wells (fig oil, gemcitabine, gemcitabine+fig) in which the drug was applied. Conclusion: According to the results of our study, it was concluded that dried fig oil triggered cell death in pancreatic cancer cells. It can be hypothesized that the study may shed light on new research in the future for the treatment of pancreatic cancer, and that fig oil may be a drug/chemical that triggers cell death in the tumor.