Kolanjioselüler karsinom ile maresin 1 arasındaki ilişki
The relationship between cholangiocellular carcinoma and maresin 1
  1. Tez No: 690008
  2. Yazar: SALİH KARATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ERGÜL, DOÇ. DR. ÖZLEM GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolanjioselüler karsinom, Maresin 1, Rezolüsyon
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Kolanjioselüler karsinoma (KSK), safra yolları epitel hücrelerinden köken alan, adenokanser yapısında olan malign bir tümördür. Hepatoselüler karsinomdan (HCC) sonra karaciğerin en sık ikinci primer epitelyal malignitesidir. Çalışmamızın amacı maresin 1'in, KSK'nın benign biliyer hastalıklardan ayırt edilmesinde yardımcı olup olmayacağını araştırmaktır ve KSK patogenezindeki rolünü ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2021'den itibaren kliniğimize başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden, KSK tanısı alan 42 hasta, benign biliyer hastalığı olan 32 hasta ile İç Hastalıkları Polikliniği'ne rutin kontrol için başvuran ek hastalığı olmayan 30 gönüllü kişi dahil edildi. Serum maresin 1 ölçümü için kan örnekleri alındı ve -80 C'de buzdolabında saklandı. Toplanan kanlardan ELİSA tekniği ile maresin 1 düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda maresin 1 düzeyi KSK'lı grupta 326.5, benign biliyer hastalık grubunda 343.24 ve sağlıklı kontrol grubunda 551.66 ölçüldü. Çalışmamızda KSK ve benign biliyer hastalık grubunun maresin 1 değerleri kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur; ancak maresin 1 düzeyi KSK hastalarını benign biliyer hastalık grubuna göre ayırt edici faktör olarak belirlenmemiştir. Sonuç: Rezolüsyonda görev alan lipit mediyatörlerinin azalması pro-inflamatuar sitokinleri artırarak inflamasyonun kronikleşmesine ve karsinom gelişmesine neden olabilecektir. Maresin 1 düzeyinin KSK ve benign biliyer hastalıklarda inflamasyonu öngörebilmede bir belirteç olabileceğini; ancak ayrımını yapamayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Cholangiocelluler carcinoma (CCC) is a malignant tumor originating from the epithelial cells of the biliary tract and having the structure of adenocarcinoma. It is the second most common primary epithelial malignancy of the liver after hepatocellular carcinoma (HCC). The aim of our study is to investigate whether maresin 1 will help in distinguishing CCC from benign biliary diseases and to reveal its role in the pathogenesis of CCC. Materials and Methods: The study included 42 patients who applied to our clinic since May 2021, accepted to participate in the study, were diagnosed with CCC, 32 patients with benign biliary disease, and 30 volunteers without any additional disease who applied to the Internal Medicine outpatient clinic for routine control. Blood samples were taken for serum maresin 1 measurement and stored at -80°C in the refrigerator. Maresin 1 levels were measured from the collected blood by ELISA technique. Results: In our study, maresin 1 level was measured as 326.5 in the group with CCC, 343.24 in the benign biliary disease group, and 551.66 in the healthy control group. In our study, maresin 1 values of CCC and benign biliary disease groups were found to be lower than those of the control group; however, maresin 1 level was not determined as a distinguishing factor between CCC patients and benign biliary disease group. Conclusion: Decreased lipid mediators involved in resolution may increase proinflammatory cytokines, leading to chronic inflammation and the development of carcinoma. Maresin 1 level may be a marker to predict inflammation in CCC and benign biliary diseases; but it shows that he cannot make the distinction.