Gastroözofageal reflü veya hastalığı olan çocuklarda lansoprazol kullanımının kemik turnover markerlarına etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of effects on bone turnover markers in children who has gastroesophageal reflux and di̇sease after use of lanzoprazole
- Tez No: 688176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Deoksipridinolin, gastroözofageal reflü, kemik turnover, kollajen tip-1 cross linked C-telopeptide, kollajen tip-1 cross linked N-telopeptide, osteokalsin, proton pompa inhibitörü, Deoksiprydinolone, gastroesophageal reflux, bone turnover, collagen type-1 cross linked C telopeptide, collagen type-1 cross linked N telopeptide, osteocalcine, proton pump inhibitors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Proton pompa inhibitörlerinin (PPİ) kemik sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin olduğu ileri sürülmüştür. Pediatrik hastalarda PPİ kullanımının kemik sağlığı üzerine etkileri detaylıca araştırılmamıştır. Bu çalışmada gastroözofageal reflüsü (GÖR) olan adölesanlarda lansoprazolün kemik turnover markerlarında değişikliklere neden olup olmadığı araştırıldı. Gereç ve yöntemler: Çalışma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, Genel Çocuk Polikliniği ve Çocuk Gastroenteroloji Polikliniklerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya GÖR'ü olan 16-18 yaş arası adölesanlar (çalışma grubu) ile aynı yaş grubunda sağlıklı gönüllüler (kontrol grubu) dahil edildi. Gastroözofageal reflü tanısı klinik olarak konuldu. Çalışma grubunda hastalara günde bir kez 30 mg lansoprazol verildi. Tedaviye başlanmadan önce ve tedavinin sekizinci haftasında, serum kalsiyum, magnezyum, alkalen fosfataz (ALP), parathormon (PTH), 25-OH D3 vitamini, osteokalsin, idrarda kalsiyum, kreatinin, deoksipridinolin (DPD), kollajen tip-1 cross linked C-telopeptide (C-TLX), kollajen tip-1 cross linked N-telopeptide (N-TLX) çalışıldı. Bu parametreler kontrol grubunda bir kez çalışıldı. Hasta ve gönüllülerin günlük ortalama kalsiyum tüketimleri hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya GÖR'ü olan 30 hasta ile 30 gönüllü dahil edildi. Çalışma ve kontrol gruplarının günlük kalsiyum tüketimleri, serum kalsiyum, magnezyum, ALP, idrar kalsiyum/kreatinin oranları, vitamin D, PTH, osteokalsin, DPD, C-TLX ve N-TLX düzeleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Çalışma grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası serum kalsiyum, magnezyum, ALP, idrar kalsiyum/kreatinin oranları, vitamin D, PTH düzeyleri arsında anlamlı farklılık yokken, osteokalsin, DPD, C-TLX ve N-TLX düzeyleri tedavi sonrası tedavi öncesine göre daha yüksek saptandı. Sonuç: : Bu çalışmanın sonuçları sekiz haftalık, günlük 30 mg lansoprazol tedavisinin kemik rezorpsiyonunu yansıtan CTX, NTX ve DPD düzeylerinde artış olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It has been claimed that proton pump inhibitors (PPİ) have negative effects on health of bone. The effects of PPİ on the health of bone have not been studied in pediatric patients in existing studies. In this study, the use of lansoprazole has been researched regarding whether it can cause changes in bone turnover markers or not in adolescents who have gastroesophageal reflux (GER). Materials and Methods: This research was carried out in Atatürk University Faculty of medicine, Department of Pediatrics; General children polyclinics, and General children gastroenterology polyclinics. This study was conducted among 16 to 18 age adolescents with gastroesophageal reflux (treatment group) and healthy group of the same age (control group). Gastroesophageal reflux diagnosed clinically. Lansoprazole was given 30 mg once a day to the disease of the study group. Before the treatment and in the eighth week of the treatment, serum calcium, magnesium, alkaline phosphatase(ALP), parathyroid hormone(PTH), vitamins 25(OH)D3, osteocalcin, urine calcium, creatinine, deoksyprydinolone (DPD), collagen type-1 crosslinked C telopeptide (C-TLX), collagen type-1 crosslinked N telopeptide (N-TLX) had been studied. These parameters were studied only one time in the control group. The average consumption of calcium of a day of patient and healthy groups has been calculated. Findings: In this study, 30 patients who have gastroesophageal reflux and 30 volunteers have been included. It has not been determined a significant effect of daily consumption of calcium, serum calcium, magnesium, ALP, rates of urine calcium /creatinine, vitamin D, PTH, osteocalcin, DPD, C-TLX, and N-TLX among treatment and control groups. Although in treatment group there were no significant changes in serum calcium, magnesium, ALP, rates of urine calcium/ creatinine, vitamin D, PTH before and after treatment, the level of osteocalcin, DPD, C-TLX, and N-TLX were higher after treatment. Conclusion: The findings have shown an increase in the level of C-TLX, N-TLX, and DPD, which reflects bone resorption after using an 8-week treatment of daily using 30 mg lansoprazole.