COVID-19 Pandemisi'nde Akdeniz Üniversitesi Aile Hekimliği ve Spor Hekimliği polikliniklerine başvuran hastaların sunulan sağlık hizmetinden memnuniyet düzeyleri
The satisfaction levels of the health service provided by the patients applying to the Akdeniz University Family Medicine and sports medicine polyclinics in the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 688446
  2. Yazar: TAYGUN YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ETHEM KAVUKCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 Pandemisi, Hasta Memnuniyeti, EUROPEP-Tr, COVID-19 Pandemic, Patient Satisfaction, EUROPEP-Tr
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ve Spor Hekimliği Anabilim Dalı Polikliniklerine başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden ve onam veren 18 yaş üzeri hastaların, sosyo-demografik özellikleri ile memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişki ve COVİD-19 pandemisi döneminde polikliniğe başvurma sebeplerini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak tasarlanan araştırmamız, anket yoluyla yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin sosyo-demografik özellikleri, COVID-19 öyküsünün olup olmaması, polikliniğe başvuru sebepleri ile EUROPEP-Tr ölçeği yanıt puanlarının arasındaki farklılığının incelenmesi için t testi ve varyans (ANOVA) analiz yapılmıştır. EUROPEP-Tr ve hastaların memnuniyet düzeyleri arasında ilişkilerinin incelenmesi için korelasyon analizi uygulanmıştır. Çalışmada 0,05'den küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Analizler SPSS 25.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 18 yaş ve üzeri 301 kişi dahil edilmiştir. Katılımcıların %54,2'si erkek, %53,2'si 36-64 yaş aralığında, %70,1'i evli, %45,5'i üviversite mezunu, %25,2'si işçi, %53,5'i 2501-7000 TL aylık gelire sahiptir, %39,9'unun bilinen hastalığı vardır. Çalışmaya katılanların %31,6'sı COVID-19 tanısı almıştır ve %49,2'sinin yakın çevresinde COVID-19 tanısı almış olan vardır. Katılımcıların %45,8'i pandemi nedeni ile doktor muayenesini ertelemiş, %28,6'sı pandemi döneminde aile hekimine başvurmamış, %57,1'i bugün polikliniğe muayene için başvurmuş, %75,7'si bugün yakınmalarını hekime tam olarak anlatabildiğini düşünmektedir. Hastalar anketin yapıldığı gün muayene oldukları hekime 1 ile 10 arasında ortalama 8,26±2,51 puan vermiştir. 61 Sonuç: En az memnuniyet düzeyi görülen seçenek;“doktorunuza telefonla ulaşabilme”olarak saptanmıştır.“İşini tam yapması”ifadesinin ise en yüksek memnuniyetin olduğu ifade olduğu görülmüştür. Hasta memnuniyetinin; hastaların cinsiyeti, yaşı, öğrenim durumu, mesleği, aylık gelir düzeyi gibi demografik özelliklerine göre farklılık gösterdiği, medeni durumun ise hasta memnuniyetine anlamlı şekilde etki etmediği görülmüştür. Çalışmamıza katılan hastalar hekimlerine yüksek oranda güven duymaktadırlar. Hasta memnuniyetinin düzenli aralıklarla ölçülmesi ve oluşturulacak bir ulusal kayıt sistemine kaydedilmesi sağlık hizmeti kalitesini ölçmenin yöntemlerinden biridir. Bu gibi çalışmaların artması ve verilerdeki değişimlerin karşılaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the relationship between socio-demographic characteristics and satisfaction levels of patients over the age of 18 who applied to Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine and Sports Medicine Polyclinics, accepted to participate in the study and gave consent, and the reasons for applying to the polyclinic during the COVID-19 pandemic period. Methods: Our research, which was designed as descriptive and cross-sectional, was conducted by face-to-face interviews through a questionnaire. T-test and variance (ANOVA) analysis were performed to examine the socio-demographic characteristics of the individuals participating in the study, whether they had a history of COVID-19, the reasons for applying to the outpatient clinic, and the EUROPEP-Tr scale response scores. Correlation analysis was applied to examine the relationship between EUROPEP-Tr and patients' satisfaction levels. P values less than 0.05 were considered statistically significant in the study. Analyzes were made with SPSS 25.0 package program. Findings: 301 people aged 18 and over were included in the study. 54.2% of the participants are male, 53.2% are between the ages of 36-64, 70.1% are married, 45.5% are university graduates, 25.2% are workers, 53.5% have a monthly income of 2501-7000 TL, 39.9% have a known disease. 31.6% of the participants in the study were diagnosed with COVID-19 and 49.2% of them had a diagnosis of COVID-19 in their close circle. 45.8% of the participants postponed their doctor's examination due to the pandemic, 28.6% did not apply to the family doctor during the pandemic, 57.1% applied to the polyclinic for examination today, 75.7% said they could fully explain their complaints to the physician today. The patients gave an average of 8.26±2.51 points between 1 and 10 to the physician they were examined on the day of the questionnaire. 63 Conclusions: The option with the least satisfaction level; It was determined as“being able to speak to the general practitioner on the telephone”. It was seen that the expression“ thoroughness ”was the expression with the highest satisfaction. Patient satisfaction differs according to demographic characteristics such as gender, age, education level, occupation and monthly income level of patients. It was observed that marital status did not significantly affect patient satisfaction. Patients participating in our study have a high level of trust in their physicians. Measuring patient satisfaction at regular intervals and recording it in a national registry system is one of the methods of measuring health care quality. It is necessary to increase such studies and to compare the changes in the data.