Yapı performansında elektronik beton izleme sisteminin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of electronic concrete monitoring system (ebis) on construction performance
  1. Tez No: 688854
  2. Yazar: SERAY DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EBİS, Çipli Beton, Yapı Denetim, EBIS, Chip Concrete, Building Inspection
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile Yapı Denetim kapsamına göre şantiye sahasından alınan beton numunelerinin içerisine RFID çip yerleştirilerek betonun uygunluğu dijital ortamda takip edilir. Yapı denetim kurumunun yetkili kişi tarafınca yapı denetim laboratuvarında yapılan beton numunesi alma sürecinden sonra çipli numune laboratuvarda özel geliştirilmiş beton test preslerinde analize tabi tutulmakta ve otomatik olarak raporlanmaktadır. Çipli beton, beton kalitesini belirlemek için önemli bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda yeni sisteme geçiş esnasında yapı denetim Sisteminde'de önemli gelişmeler olmuştur, 2019'dan itibaren yapı denetim laboratuvarları kura sistemi ile görevlendirilecektir. Bu durumda laboratuvarlar artık teorik olarak değil Pratik olarak da bağımsız bir şekilde faaliyet gösterecektir. Bu çalışma kapsamında, yapı denetim laboratuvarları beton numune uygulamalarında yapılabilen hata, kayıp ve hilelerin önünü keser. Çipli beton sisteminin uygulamaya geçilmesiyle birlikte haksız rekabetin ortadan kalkmasıyla beraber beton kalite seviyeside yükselmiştir. Bu çalışma sayesinde yapılarda kalitesiz beton kullanımına geçit verilmeyecektir. Sistem kamu yapıları ve tüm özel sektör inşaat uygulamalarında görevlendirilir. Yapı Denetim Sistemi (YDS) kapsamında gerçekleşen çalışma ile çipli beton sistemine geçişle birlikte yapılarda kullanılan betona dair tüm bilgilere e-devlet üzerinden erişme imkanı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Electronic Concrete Monitoring System (EBIS), which is called li Chip Concrete, is digitally monitored by placing RFID chip in concrete samples taken at construction sites according to the Building Inspection legislation. The chip sample is analyzed in specially developed concrete test presses in the laboratory and is reported automatically after the sampling process performed by the building inspection laboratory under the supervision of the building inspection authority. The Ministry states that the purpose of transition to this system is to prevent errors, losses and frauds that can be performed by the building inspection laboratories. Developments in the electronic concrete monitoring system (EBIS) this system is an important opportunity to reduce unfair competition in the sector and to increase the quality level 'Chip concrete has a significant impact on the quality of concrete. There has also been a significant change in the Building Inspection System. With the New Year (2019), the construction supervision agencies were tasked with the Kura system. Thus, organizations will now be able to operate independently, not in theory, but also in practice. The use of poor quality concrete will certainly not be passed. The system will be activated not only in public buildings, but also in all private sector construction applications. With the work carried out within the scope of the Building Inspection System (YDS), with the transition to the chip system, there will also be access to all information about the concrete used in the construction.