Dijital sistemler üzerinden güvenli veri toplama ve yok etme yöntemlerinin araştırılması ve uygulanması
Researching and implementing secure data collection and data destruction methods in digital systems
  1. Tez No: 688910
  2. Yazar: NUR SENA ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Adli bilişim, Elektronik delil, Veri toplama ve yok etme, Adli bilişim yazılım ve donanımları, Data collection, Data Destroying, Digital forensics, Digital evidence, Digital forensics softwares and hardwares
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilişim Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Bilişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ceza Muhakemesi Kurulunca elektronik delil, teknolojik gelişmelere bağlı olarak bilgisayar ve bilgisayar sistemleri aracılığıyla kanıtlanmış bir delil sistemi haline gelmiştir. Mahkemelerce geçerliliği olan bu kanıtlar, dijital sistemler üzerinde gerçekleşen suçlarının aydınlatılmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Ceza muhakemesi hukuku kapsamında incelenecek delillerin toplanması, incelenmesi ve bütünlüğünün korunması için ceza muhakemesi kurallarına ve teknik kurallara uyulması çok önemlidir. Sosyal ağlar üzerinden gerçekleşen iletişimin teknolojiye bağlı olarak hızla gelişmesiyle birlikte elektronik ortamda suç ve ceza oranları artmıştır. Bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların kötüye kullanılması sonucu adli davalarda geleneksel delil toplama yöntemlerinin yetersizliği nedeniyle, bilgisayar ve elektronik cihazların dahil olduğu bir vakada delil için özel bir yöntem ve tekniklerin kullanılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Günlük hayatta dijital sistemlerde çok fazla veri depolanmaktadır. Bu veriler değersiz veriler olabileceği gibi kişisel veriler, özel nitelikli hassas veriler, kurumsal politikalar, kredi kartı numaraları, mali kayıtlar gibi önemli veriler de olabilir. Verileri yok etme ve toplama yöntemleri, depolama alanındaki verilerin güvenliğini sağlamak kadar önemlidir. Verilerin imha edilmesi gerektiğinde, güvenli ve kalıcı bir şekilde lisanslı yazılım ve donanımlar ile imha edilmelidir. Veriler toplanması gerektiğinde, yazma engelleyicili bir şekilde verinin bütünliği sağlanarak ilgili prosedürlere uygun olarak toplanmalıdır. Bu çalışmada, dijital sistemler üzerinde güvenli veri toplama ve veri yok etme yöntemleri, yazılım ve donanımları araştırılacak ve uygulanacaktır.
Özet (Çeviri)
Electronic evidence has become a proven evidence system through computers and computer systems. It plays a very important role in illuminating the crimes that take place on digital systems. Compliance with rules is essential for the collection, examination and reporting of evidence. With the development of technology, crime rates have increased in the electronic environment. A lot of data is stored in digital systems. These data may be insignificant as well as important data such as personal data, corporate policies, financial records. Safely destroying data is just as important as securing data in storage. In this study, research and implementation of secure data collection and data destruction methods on digital systems will be carried out.