Manisa ili bağ alanlarında unlubit Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae)'in yayılışı, bulaşıklılığı ve zarar durumunun belirlenmmesi
Determination of the distribution, infestation, damage of the mealybug Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) on vineyard in Manisa province
  1. Tez No: 688924
  2. Yazar: MEHMET BOZABALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT EFİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ, Unlubit (Planococcus ficus), Yayılış, Bulaşıklılık, Zarar Durumu, Vineyard, Mealybug (Planococcus ficus), Distributon, Infestation, Damage
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Üzüm yetiştiriciliği Manisa ili için önemli bir gelir kaynağıdır. Geniş alanlarda üretimi yapılmakta, taze olarak tüketildiği gibi kuru üzüm olarak da üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Bölgedeki bağ alanlarında birçok zararlı ve hastalık sorun oluşturmakta ve bunlara karşı gerek kültürel gerekse de kimyasal yollarla mücadele yapılmaktadır. Bağ alanlarında üretilen taze ve kuru üzümlerde kalıntı sorunu olmaması için son yıllarda Entegre Mücadele Programları uygulanmakta ve birçok zararlıya karşı başarılı bir şekilde mücadele programları oluşturulmaktadır. Salkım Güvesi bölgedeki en önemli zararlılardan bir tanesidir ve hem biyolojik hem de biyoteknik mücadele programları başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Bu başarılı mücadele programlarına bakıldığında çok uzun yıllardır yapılan temel çalışmaların sonucunda bu programların uygulanabildiği görülmektedir. Son yıllarda Manisa ili bağ alanlarında unlu bitlerin de sorun olmaya başladığı gözlenmiştir. Yapılan değerlendirmelerde bu zararlının kültürel uygulamalar ve değişen kimyasal uygulamalardan etkilendiği gözlenmiştir. Unlu bitler bağ alanlarında bitkinin toprağa yakın gövde kısmı, ana dallar, ana dallardaki kabukların alt kısımları, dallar, yapraklar ve salkımlarda çok ciddi oranda zarar oluşturduğu belirlenmiştir. Zararlı bu bölgelerde emgi yaparak beslenmekte, bitkinin zayıf gelişmesine yol açmakta, üzüm salkımlarında beslenerek verimi düşürmektedir. Bu beslenmelerin sonucunda özellikle salkımlarda fumajin meydana getirerek saprofit mantarların gelişmesine yol açarak ürünün kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu şekilde zarar görmüş olan üzüm salkımlarının Pazar değerleri düşmekte ve kurutma işlemlerinde soruna yol açmaktadır. Özellikte aşırı azotlu gübrelerin kullanıldığı, sık ve yeterince budamanın yapılmadığı bağ alanlarında daha fazla sorun oldukları görülmüştür. Üreticilerinin çoğunun bu zararlı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları da yapılan gözlemlerde belirlenmiştir. Zararlının bölgedeki bağ alanlarındaki bulaşıklılığı, değişik bağ alanlarındaki bulaşıklılık oranları, bitkinin değişik kısımlarındaki zarar durumları ve bunların bitkinin fenolojisi ile ilgileri bu çalışma ile belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Grape production is an important earning source in the Manisa province. It is grown on large areas, consumed as fresh and like-wise its consumption as raisins is also common. Several insect pests and diseases prevail in the vineyard orchards of the area, and as per requirement, these pests are managed using cultural and chemical control methods. In order to avoid pesticide residue in the fresh grapes and raisins, Integrated Management Programs have been implemented during the recent years, and control programs have been developed successfully against the several insect pests. European grapevine moth is one of the most important insect pests of the regions, and both the biological and biotechnological management programs have been implemented successfully for its control. After examining these successful management programs, it can be seen that these programs were implemented as a result of the basic studies carried out for many years. In recent years, it has been observed that mealybugs have started to become a problem in vineyard areas of the Manisa province. The assessments indicated that this insect pest was affected by cultural practices and various chemical applications. It was determined that mealybugs in the vineyard orchards cause a greatly significant damage to the plant trunk near to the soil, main branches, lower parts of the bark in the main branches, branches, leaves and grape bunches. The insect pest in this region feed by sucking the leaves, paves a way for weak growth of plants, and reduces the yield by feeding on grape bunches. As a result of these feedings, especially in grape bunches, fumagine is formed, which leads to the development of saprophyte fungi and adversely affect the quality of the product. In this way, the market value of damaged grape bunches decreases and the drying processes faces problems. Particularly, greater problems have been noted in the vineyard orchards with high use of nitrogenous fertilizers and, infrequent and insufficient pruning. As a result of observations, it was also determined that most of the growers had insufficient information about this insect pest. This research work will determine the infectiousness of the pest (mealybug) in the vineyard orchards of the region, the infestation rates in different vineyard areas, the degree of damage in different plant parts and their relationship with the phenology of the plant.