Karbon – e cam / epoksi hibrit kompozitlerin çekme basma ve darbe özelliklerinin sayısal analizi
Numarical analysis of tensile compression and impact properties of carbon – e glass / epoxy hybrid komposite's
- Tez No: 689269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE DAHİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hibrit kompozit, GFRC, Ön Rayı, Intra, Fiber, Hybrid composite, GFRC, Front Rail, Intra, Fiber
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma genel olarak pratik ve endüstriyel yaşamdaki önemi nedeniyle hibrit kompozit malzemelerin incelenmesi ile ilgilidir. Malzemenin özellikleri bazı testler uygulanarak incelenmiştir. Testlerde kullanılan malzemeler, reçine epoksi ile cam elyaf ve karbon elyaf olup, KC-intra malzeme elde etmek için Ansys ve Abaqus yazılımları tarafından simüle edilmiş, bu deneyler numunelere çekme yükleri ve darbe yükleri ve basma yükleri uygulanarak çalışılmıştır. Bu çalışmada, test edilecek malzeme mekanik özelliklerini elde etmek için ANSYS kullanarak yapılmıştır. Bu malzeme bu çalışmada iki bölüm halinde kullanılmıştır. Birincisi hacim fraksiyonunun değiştirilmesinin mekanik malzemenin özelliklerine etkisinin incelenmesi ve farklı yükleri taşıma kabiliyeti, Gerinim-Gerilme'in şekilleri karşılaştırılarak sonuçlar incelenmiştir. Bu çalışmanın ikinci bölümü, aynı malzemenin otomobilin yapısının ön rayı kısmında kullanılması ve sonuçlarının alüminyum ile karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma sayesinde, hibrit malzemelerin alüminyumdan daha yüksek enerji ve şok emme kabiliyetine sahip olduğu ve bu nedenle kullanımlarının daha iyi olduğu, çünkü araba kullanan insanların yaşamları için emniyet ve güvenliği artırdığı belirtildi.
Özet (Çeviri)
This study is generally related to the examination of hybrid composite materials due to their importance in practical and industrial life. The properties of the material were investigated by applying some tests. The materials used in the tests were resin epoxy, glass fiber and carbon fiber, which were simulated by Ansys and Abaqus software to obtain KC-intra material, and these experiments were studied by applying tensile loads and impact loads and compression loads to the samples. In this study, the material to be tested was carried out using ANSYS to obtain its mechanical properties. This material was used in two parts in this study. First, the effect of changing the volume fraction on the properties of the mechanical material and its ability to carry different loads were compared with the drawings of Strain-Strain and the results were examined. The second part of this study is the use of the same material in the front rail part of the structure of the car and the comparison of the results with aluminum. Through this study, it was stated that hybrid materials have higher energy and shock absorption ability than aluminum, and therefore their use is better, because it improves safety and security for the lives of people who drive.