Coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla havaalanı yer seçimi model önerisi
Airport site selection modelling by using geographical information systems
- Tez No: 68950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN AYDAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Havaalanı, Yer Seçimi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Airport, Site Selection, Geographical Information Systems
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Doktora Tezi COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ YARDIMI İLE HAVAALANI YER SEÇİMİ MODEL ÖNERİSİ HAKAN OKTAL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Can AYDAY 1998, Sayfa 119 Hava taşımacılığının en önemli elemanlarından biri havaalanlandır. Günümüzde hava taşımacılığının tüm ulaştırma sektörü içerisindeki payı her geçen gün büyümekte, buna bağlı olarak havaalanlarının önemi ve bu konudaki yatıranlar da artmaktadır. Havaalanı kurulması karan verildikten sonra en önemli adımlardan biri, havaalanı kurmaya uygun yerin belirlenmesidir. Havaalanı master planlaması içerisindeki en önemli adımlardan biri olan havaalanı yer seçimi çalışmasında ortaya çıkacak bir hata, yapılacak yatınmlann yanlış yönlendirilmesine, havaalanının kapasitesinin daha başlangıçta planlananın altında veya üstünde olmasına yol açabilir. Havaalanı yer seçiminin gelecekte ortaya çıkması mümkün beklenmeyen durumları gözönüne alarak yapılması, farklı koşullarda farklı arazilerin en uygun olarak bulunabileceğinin gözardı edilmemesi gerekir. Havaalanı yer seçimi çalışması sübjektif bir çalışmadır ve politik yaklaşımlarla yanlış sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu tez çalışması ile sübjektif nitelik taşıyan havaalanı yer seçiminin, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin de (CBS) yardımı ile sayısal bir yapıya kavuşturularak daha sağlıklı ve objektif bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda gelecekte ortaya çıkabilecek beklenmeyen durumlara karşı gerekli önlemleri alan ve gerekli güvenceyi sağlayan bir havaalanı yer seçimi model önerisi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
u ABSTRACT Doctorate Thesis AIRPORT SITE SELECTION MODELLING BY USING GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS HAKAN OKTAL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Assoc. Prof. Can AYDAY 1998, Page 119 Airports are one of the most significant elements for air transportation. Today, the portion of air transportation in the transportation sector, is gradually increasing so the importance of airports and investments made in airports are also increasing. Determining a suitable site for the airport is the most important step, after deciding to establish an airport. Any mistakes occuring in the research of airport site selection, which is the most important step in airport master planning, may causr all the investments to be in correctly invested and the airport capacity could be below or above of the planned capacity. While selecting the airport site the fact that possible unexpected aspects could arise should be taken into consideration. It's also important that different sites but different conditions could be suitable. Airport site selection is a subjective study and it is possible that incorrect results could be obtained due to political interpretation. In this research it is aimed to make airport site selection process more objective by using numerical formulas with the help of Geographical Information Systems (GIS). With this research, a new model of airport site selection which can take the predictions for future unexpected aspects and obtain the necessary security for an airport site selection has been suggested.