Kuaternion cebirinin klasik mekaniğe uygulanması
Application of quaternian algebra to classical mechanics
- Tez No: 68949
- Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET ÖZDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuaternion, Dual Kuaternion, Quaternions, Dual QuaternionsIll içindekiler
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUATERNİON CEBRİNİN KLASİK MEKANİĞE UYGULANMASI TÜLAY TOLAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 1998, sayfa 44 Öteleme ve dönme hareketlerinin kuatemion ve dual kuaternionlarla temsilinin, fizikçilerin daha yaygın olarak tercih ettikleri homojen matris temsilinden daha basit bir forma ve daha açık bir geometrik anlama sahip olduğu bilinmektedir. Bu yüzden öteleme ve dönmenin büyüklüklerini ve yönlerini doğrudan veren kuaternion temsili ve bunun bir uygulaması olan bir sistemin açısal momemtumu, eylemsizlik momenti bu çalışmada ele alınmıştır. Ayrıca buna ilaveten dual kuaternionların cebrini incelenip Serret-Frenet Üçyüzlüsünün ifadeleri tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis APPLICATION OF QUATERNION ALGEBRA TO CLASSICAL MECHANICS TÜLAY TOLAN Anadolu University Gradate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 1998, Page 44 It is known that representation of translational and rotational motions by the quaternions and dual quaternions have simpler form and clearer geometrical meaning than homogeneous matris representation which is often used by physicists. Therefore quaternion representation, gives magnitudes and direction of translation and rotation, and angular momentum, moment of inertia of a system which are an application of quaternion representation are investigated in this thesis. In addition, dual quaternion algebra is studied and representations of Serret- Frenet Formula are defined.