Kamil Kepeci 275 Numaralı Ruûs Defteri (Metin-değerlendirme, S.171-331)
Kamil Kepeci Ruus Book No.275 (Test-assessment, P.171-331)
  1. Tez No: 689506
  2. Yazar: KADER ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Divan-ı Hümâyün, Ruus Book, Tevcihât Officials
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Osmanlı Devlet teşkilâtı ve bürokrasisinde tayin ve atamalar devletin en üst düzey karar alma organı olan Dîvânı Hümâyûn'da verilen kararlarla yürütülmekteydi. Hazine ve evkafın maaş alan orta ve alt düzey her memurun tayin ve atama belgelerini düzenleyen ve bu belgeleri kaydeden ruûs kalemidir. Ruûs kalemi memurların mali işlerine bakar ve bütün muamele buradan yapılmaktaydı. Tez çalışmasının konusu olarak 275 Numaralı Ruûs defterin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapıldı. Tezimize konu olan bölüm Receb 1081-1084 Şevval (Kasım 1670-Ocak 1674) arasındaki ruûs kayıtlarını ihtiva eder. Kayıtlarda vakıf görevlileri, mektep hâceliği kâtip, halife gibi görevlilerin atamalarına ulaşılabilir. Defterde abkeş, ferrraş habbaz hatip, ihlas-han ve cabi gibi vazifeleri içre eden görevlilerin ücretleri, ücretlerine yapılan zamlar tayin yeri gibi bilgiler vermektedir. Anahtar Kelime: Dîvân-ı Hümâyûn, Ruûs Defteri, Tevcihât, Görevliler
Özet (Çeviri)
Appointments and appointments in the Ottoman State Organization and Bureaucracy. The Supreme Court, which was the highest decision-making body of the state, was also carried out by the decisions made. It is the ruûs item that issues and records the appointment and assignment documents of every middle and lower level official who receives salary from the Treasury and foundations. The Russ pen looked after the financial affairs of the civil servants and all the transactions were made from here. As the subject of the thesis, the transcription and evaluation of the Ruus notebook numbered 275 was made. The chapter, which is the subject of our thesis, contains the ruus records between Receb 1081-1084 Şevval (November 1670-January 1674). The appointments of officials such as foundation officials, school clerk, and caliph can be accessed in the records. In the book, information such as the wages and salary increases of the officials including duties such as abkes, ferrras habbaz orator, ihlas-han and cabi are given, such as the place of appointment.