Petrol formasyon suyundaki tuzluluğun kimyasal koagülasyon önişlemi ile demir elektrodlar kullanılarak elektrokoagülasyon la giderilmesi
Desalination of petroleum formation saline water by electrocoagulation using iron electrodes with pretreatment applying coagulation
  1. Tez No: 68956
  2. Yazar: ŞEHNAZ GÖKŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol drenaj suları, atıksu, tuzluluk, tuz uzaklaştırma, klorür, sülfat, bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, sodyum, elektrokoagülasyon, elektrodiyaliz, koagülasyon, Petroleum drainage water, wastewater, salinity, desalination, chloride, sulphate, bicarbonate, calcium, magnesium, sodium, electrocoagulation, electrodialysis, coagulation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PETROL FORMASYON SUYUNDAKİ TUZLULUĞUN KOAGÜLASYON ÖNİŞLEMİ İLE DEMİR ELEKTROTLAR KULLANILARAK ELELKTROKOAGÜLASYONLA GİDERİLMESİ ŞEHNAZ GOKŞEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ülker BAKIR ÖĞÜTVEREN 1998, Sayfa 84 Yapılan çalışmada petrol formasyon suyunda, tuzluluğu oluşturan Na+, Ca++, Mg++, CI“, SO4”ve HCO3' iyonlarının elektrokoagülasyonla giderimi araştırılmıştır. Elektrokoagülasyonda demir elektrotlar kullanılmış, reaktörün ve karıştırıcının anot olma durumu ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışmada uygulanan akımın, pH'nın, işlem sürelerinin, karıştırma hızının ve destek elektrolit kullanımının giderime etkisi araştırılmıştır. Atıksuyun tuz içeriği yalnız elektrokoagülasyonla giderilemediğinden koagülasyon, adsorbsiyon, elektrokoagülasyon ve elektrodiyaliz işlemlerinin bir arada bulunduğu bir karma sistem de uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, yüksek derişimlerde tuz içeren atıksuların karma sistemle % 100 arıtılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis ŞEHNAZ GÖKŞEN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Ülker BAKIR Ö?ÜTVEREN 1998, Page 84 In this study, the feasibilty of removal of ions such as Na+, Ca++, Mg“1-*”, CI“, SO4”and HCO3" which caused salinity in petroleum formation water by electrocoagulation. Studies were conducted using iron reactor and stirrer being either anode or cathode. The effects of pH, current, time, stirring velocity, polarity of electrodes and supporting electrolyt on the removal rate of ions were investigated. Since it was not possible to remove all ions by electrocoagulation only, a combined system consists of coagulation, adsorption, electrocoagulation and electrodialysis processes was applied for the removal of ions. Full removal of ions was attained applying the combined system.