Petrol oluşum (formasyon) suyundan organik madde giderimi
Removal of organics compounds from petroleum formation water
  1. Tez No: 114455
  2. Yazar: EMİN ŞÜKÜROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ERCENGİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol Oluşum Suyu, Azerbaycan, Özütleme, Adsorpsiyon, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Petroleum Formation Water, Azerbaijan, Extraction, Adsorption, Chemical Oxygen Demand
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
IV ÖZET Atıksuların temizlenmesi dünyanın önemli problemlerinden birisidir. Özellikle, endüstriyel ve petrol oluşum atıksularının, petrol ve petrol ürünlerinden temizlenmesi de günümüzün halledilmesi gereken en önemli sorunlarındandır. Azerbaycan'ın, en önemli problemlerden birisi de Hazar Denizi'nin kirliliğinin önlenmesidir. Petrol atıksularının Hazar Denizi 'ne dökülmesi 1847 yılında, Abşeron Yarımadası'ndaki Bibihaybat'ta ilk petrol kuyusunun kullanıma sunulması ile başlamıştır. Her sene Hazar Denizi 'ne çok miktarda atıksuların akıtılması sudaki oksijenin tükenmesi, alıcı ortamın sıcaklığının değişmesi, balıkların ve suda yaşayan diğer bitki ve hayvanların zarar görmesi gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenledir ki, Hazar Denizi'ne akıtılan atıksuların arıtılmasına yönelen en küçük bir adım yaşadığımız dönem için olduğu kadar gelecek kuşaklar için de büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Azerbaycan petrol sahalarındaki kuyulardan çıkan oluşum suyunda bulunan organik bileşenlerin, sıvı-sıvı özütleme yöntemi ile geri kazanılarak, KOİ ve BOİ değerlerinin düşürülmesi ve deşarj edilen bu tuzlu suyun olumsuz çevresel etkilerinin azaltılması amaçlanmıştır. Ayrıca, oluşum suyunun adsorpsiyon yöntemi ile KOİ değerinin düşürülmesi, deşarj edilen bu tuzlu suyun olumsuz çevresel etkilerinin azaltılmasının yanısıra sıvı- sıvı özütleme yöntemi İle karşılaştırılması da amaçlanmıştır. Belirlenen parametreler standart metotlarda (Anonymous, 1985) tanımlanan tekniklere göre analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY One of the most important problems of the world is the cleaning of waste waters. Especially treatment of industrial waste waters, containing petroleum and petroleum products, are serious problems. One of the most important problems of Azerbaijan is to prevent the pollution of Hazar Sea. Discharging of petroleum waste waters to Hazar Sea has started in 1 847. Wastewaters discharged to Hazar sea causes many problems such as, consumption of oxygen in the water, changing of environment temperature and destroying of life in the sea. Because of this, treatment of waste water discharged to Hazar sea is very important. In this study, recovery of organic substances found in petroleum formation water by liquid- liquid extraction and reduction of Chemical Oxygen Demand (COD) and Biological Oxygen Demand (BOD) values were the goals. Moreover, reduction of Chemical Oxygen Demand (COD) by adsorption and comparing the results with liquid- liquid extraction were also aims. Parametres have been analysed according to the standart methods (Anonymous, 1985).