Petrol formasyon suyundaki tuzluluğun adsorbsiyon önişlemi ile alüminyum elektrodlar kullanılarak elektrokoagülasyonla giderilmesi
Desalination of petroleum formation saline water by electrocoagulation using aluminium electrodes with pretreatment applying adsorption
- Tez No: 68963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol drenaj suyu, atıksu, tuz uzaklaştırma, klorür, sülfat, bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, sodyum, elektrokoagülasyon, elektrodiyaliz, adsorbsiyon, Petroleum drainage water, wastewater, salinity, desalination, chloride, sulphate, bicarbonate, calcium, magnesium, sodium, electrocoagulation, electrodialysis, adsorption
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PETROL FORMASYON SUYUNDAKİ TUZLULUĞUN ADSORBSİYON ÖNİŞLEMİ İLE ALÜMİNYUM ELEKTROTLAR KULLANILARAK ELELKTROKOAGÜLASYONLA GİDERİLMESİ ZUHAL KOLAYLI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Damşman: Doç. Dr. Ülker BAKIR ÖĞÜTVEREN 1998, Sayfa 92 Petrol sondajı sırasında petrolle birlikte yeryüzüne çıkan petrol oluşum suyu, yüksek oranda tuz içermektedir. Çözünmüş inorganik iyonların oluşturduğu bu tuzluluk nedeniyle çıkan atıksuyun doğrudan alıcı ortama deşarj edilmesi salonca yaratmaktadır. Yapılan çalışmada atıksuda bulunan Na+, Ca*4“, Mg**, CI”, SO4“”ve HCO3" iyonlarının giderilebilirliği araştırılmıştır. Araştırmalar sırasında atıksu öncelikle adsorban madde olarak cürufun kullanıldığı adsorbsiyon sisteminde önişleme, daha sonra da elektrokoagülasyona tabi tutulmuştur. Bu sistem ile istenen sınır değerlere ulaşılmıştır. Ayrıca elektrokoagülasyon sürecine etki edebilecek pH, destek elektrolit türü ve derişimi, karıştırma hızı gibi farklı parametreler de araştırılmıştır. Öte yandan bileşik bir sistem oluşturularak araştırmalar yapılmış ve bu sistem ile % 100 giderim sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis ZUHAL KOLAYLI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Ülker BAKTR Ö?ÜTVEREN 1998, Page 92 Since petroleum formation water ascended to the surface with petroleum has very high salinity caused by inorganic ions, such as Na+, Ca“”, Mg*“1”, CI“, S04~, HCO3”, it is not desired to be discharged to the surface waters. In this study, the feasibility of the removal of these ions have been examined applying adsorption and electrocoagulation. The parameters such as pH, stirring velocity, and supporting electrolyte concentration have been investigated. Altough the limits for concentrations of these ions have been attained by applying these methods, a combined system consists of coagulation, adsorption, electrocoagulation and electrodialysis has also been examined to attain full removal of these ions.