Tinnitus tedavisinde kişiye özel terapi, konvansiyonel terapi ve medikal tedavi etkinliğinin karşılaştırılması. Randomize kontrollü çalışma
Comparison of customized therapy, conventional therapy and medical treatment in tinnitus patients. Randomized controlled trial.
- Tez No: 689589
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSETTİN OKUYUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, Kişiye Özel Terapi, Tinnitus, Customized Therapy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kliniğimizde rutin olarak kullanılan maskeleme terapisi ve ilaç tedavisi ile kliniğimizde kullanılmayan ancak son dönemde literatürde daha çok kullanılmaya başlanmış olan, kişiye özel çınlama terapisinin klinik semptomlar üzerine etkinliğinin karşılaştırılmasını amaçladık. Yöntem: Kliniğimizde Kasım 2020 ile Nisan 2021 tarihleri arasında subjektif tinnitus tanısı alan ve çalışma kriterlerine uyan 150 hasta arasından blok randomizasyon ile 50 hastadan oluşan üç tedavi grubu belirlendi. Prospektif olarak hastalara sinnarizin, maskeleme terapisi ve kişiye özel terapi uygulandı. Tüm hastalar tedavi öncesi, 1. ay ve tedavi bitimi olan 2. ay THI (Tinnitus Handicap Inventory) ile değerlendirildi. Hastaların cinsiyetleri,yaşları ve THI değerleri birbirleri arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma grupları arasında THI değerlendirmelerinde; sinnarizin tedavisi alan hastaların THI ortalamaları arasında; THI-I ile THI-II ve THI-III arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu (p=0,001). THI-II ile THI-III arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,336). Maskeleme terapisi uygulanan hastaların tüm THI ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu (p=0,001). Kişiye özel terapi uygulanan hastalarının tüm THI ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu (p=0,001). Sonuç: Hastaların tümünde tedavi gözetmeksizin THI değerlerinde önemli derecede iyileşme sağlandı. Kişiye özel terapi ve maskeleme terapisinin etkinliği tedavi süresince artış göstermekte iken, sinnarizin tedavisi maksimum etkisini 1. ayda gösterdi. Tedavi modaliteleri arasında kişiye özel terapinin en başarılı tedavi yöntemi olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: In this study, we aimed to compare the effectiveness of masking therapy and drug therapy, which are routinely used in our clinic, and customized tinnitus therapy, which is not used in our clinic but has been used more recently in the literature, on clinical symptoms. Methods: Three treatment groups consisting of 50 patients were determined by block randomization among 150 patients who were diagnosed with subjective tinnitus between November 2020 and April 2021 in our clinic and met the study criteria. Cinnarizine, masking and customized therapy were applied prospectively to the patients. All patients were evaluated with THI (Tinnitus Handicap Inventory) before treatment, at the 1st month and at the 2nd month. The gender, age and THI values of the patients were compared each other. Results: In THI evaluations among the study groups; Among the THI averages of the patients receiving cinnarizine treatment; A statistically significant difference was found between THI-I and THI-II and THI-III (p = 0.001). There was no statistically significant difference between THI-II and THI-III (p = 0.336). A statistically significant difference was found between the THI averages of the patients who received masking therapy (p = 0.001). A statistically significant difference was found between the THI averages of the patients who received customized therapy (p = 0.001). Conclusion: A significant improvement in THI values was achieved in all patients regardless of treatment. While the effectiveness of customized therapy and masking therapy increased during the treatment, cinnarizine treatment showed its maximum effect in the first month. Among the treatment modalities, it was seen that customized therapy was the most successful treatment method.