A user friendly software for generating patient-specific masking noise in relieving the incurable tinnitus
Tedavi edilemeyen tinnitusun denetiminde maskeleme sesi üretmek için kullanımı kolay bir yazılım
- Tez No: 47976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN GÜLÇÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Tedavi edilemeyen tinnitus, tinnitusun maskelenmesi, tinnitusun denetimi, Incurable tinnitus, tinnitus masking, controlling tinnitus
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
“Tinnitus”, insan işitme sistemiyle ilgili, çok yaygın bir rahatsızlıktır. Hastalığa yakalanan kişi, kulağında sürekli bir çınlama duyar ve işitme kaybı yaşar. Bu rahatsızlık verici sesler tamamen kişiye özeldir. Bu nedenle de, herkeste farklı olabilen, ıslık, rüzgar, su akışı, çağlayan, tıslama, v.b. gibi sesleri saptamak çok zordur. Tinnitusun tedavisinde birçok yöntemden faydalanılmaktadır, ancak bu yöntemlerin hepsi hastalığı iyileştirmeye yeterli değildir; sadece hastayı rahatlatmayı hedefleyen yöntemlerdir. Maskeleme de, yan etkisi olmayan bir tinnitus' la mücadele yöntemidir. Maskeleme yönteminin kabul edilebilir olması ve başarıya ulaşabilmesi her hasta için ayrı ayrı çalışmayı gerekli kılar. Bu çalışma tinnitus frekansının kesin tanımlamasını içerir, kolay olmayan ve her şeyden önemlisi uzun süre alan bu çalışmada kullanılabilecek hazır objektif bir yöntem yoktur ve kullanılacak yöntemler hata-yönlenlendirmesi tabanlı olmak zorundadır. Kısaca bu öznel olmayan zorlu çalışmayı hızlandıracak, tinnitus frekansının olabildiğince hızlı bulunup gerekli maskeleme sesini üretebilecek bir sisteme ihtiyaç vardır. Bu tez çalışmasında, ses kartı donanımına sahip bir PC üzerinde özel bir yazılım geliştirilmiş ve böyle bir sistemin ne kadar etkin olabileceği gösterilmeye çalışılmıştır. Bu yazılım hastaya ilk önce 125 - 8000 Hz arasında basit bir odiyometrik bir test uygular. Daha sonra, tinnitus frekansının yakalanması sırasında bu işitme hassasiyeti bilgileri kullanılarak ses yüksekliği ayarlaması otomatik olarak yapılacaktır. Programın ana bölümü olan tinnitus frekansının bulunması evresi, Newton-Rhapson yöntemine dayalı bir algoritmaya sahiptir. Başlangıçta 860 Hz ile verilen saf sinüzoidal dalga, hastanın yönlendirmesi ile hastayı rahatlatan doğru ses bulunana dek frekans değiştirecektir. 125 ile 8000 Hz arasında yapılan tinnitus frekansı taraması, üç kez ard arda tekrarlanır. İşlemin sonunda, içinde tinnitus tepe frekansının da bulunduğu beyaz gürültü üretilir. Yazılım ayrıca, içinde hastanın kişisel bilgilerinin ve ölçüm sonuçlarının saklanabileceği bir veri-tabanı bölümünü de içerir. Yazılımın ürettiği ve işlediği bu veri- tabanı dosyası aynı zamanda diğer çok kullanılan veri-tabanı yazılımları tarafından da açılıp işlenebilir özelliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tinnitus is a widely suffered complaint concerning the human auditory system. The tinnitus-stricken patient is generally characterized with hearing loss and suffers from an almost never-ending sound in his ears. These whistle, wind, water fowl, water flow, hissing, etc.-like sounds are always subjective and thus, their detection is quite difficult. There are plenty of tinnitus treatment methods that all focus on controlling these sounds, and are incapable of curing the disease. Masking the tinnitus sound is one of the most successful non-invasive methods of coping with the tinnitus. In order for the masking method to be acceptable and successful, the masking sound should be individually tailored for the patient. This requires precise determination of the tinnitus frequencies, which is not an easy task and is time-consuming, since objective means of measurement are not available and trial-error methods must be used. Clearly there is a definite need for a system that could speed up the tedious work needed for the determination of the tinnitus frequencies and for the generation of the matching masking sound. In this thesis work, such a system, consisting of a PC equipped with a sound card and specially developed software has been proposed and its cost-effectiveness has been demonstrated. In this system, in order to detect the tinnitus frequency, the sensitivity of the ears is measured and with the help of this audiometric data, during the tinnitus detecting phase, the volume level is adjusted. The pure tone audiometric test is applied for frequencies between 125 - 8000 Hz, at six different frequencies. This measurement is performed separately for both ears. After the pure tone audiometry, the process of finding the correct frequency, the“pitch-matching”starts. This process begins with the application of pure tone at 860 Hz. With patient's guidance, the software successively approaches to the tinnitus frequency using a technique similar to the one used in the Newton-Raphson method. The frequency band of the pitch-matching applied is between 125 - 8000 Hz. When this process is completed, a narrow-band white noise with a pure tone at the pitch frequency is synthesized. The software includes a database for the personal information and the measurement data of the patients. This database file can also be edited by most popular database software.