Epilepsi tanılı çocuk hastaların ebeveynlerindeki anksiyete durumunun nöbet sıklığına etkisi
The effect of anxiety status on the frequency of seizures in the parents of epilepsy child patients
- Tez No: 689596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM EL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, ebeveyn, epilepsi, Anxiety, parents, epilepsy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Epilepsi, tekrarlayan nöbet ile karakterize pediatrik yaş grubunda en sık görülen kronik nörolojik hastalıdır. Nöbetler hastalığın temel belirtisi olup epilepsi tedavisinin başarısını belirleyen temel faktörlerden biridir. Bu çalışmadaki amacımız, epilepsili çocuk hastaların ebeveynlerinde anksiyete bozukluğu sıklığını ve ebeveynlerdeki bu anksiyete bozukluğunun çocuklarının epilepsi tedavisi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz çocuk nöroloji polikliniğine başvuran, 1-18 yaş aralığında ve en az 6 ay epilepsi tanısı ile takip edilen hastalar çalışma grubuna alındı. Hastaların epidemiyolojik özellikleri, fizik muayene bulguları, epilepsi tipi, EEG bulguları, radyolojik bulguları, kullandığı ilaçlar, başlangıçta nöbet sıklığı ile şu anki nöbet sıklığı geriye dönük olarak incelenip kayıt altına alındı. Ebeveynlerdeki psikopatolojiyi tanımlamak için ebeveynlere Beck Anksiyete Ölçeği uygulandı. Bulgular: Hastalarımızın %54,2'si kız, %45,8'i erkek ve yaş ortalaması 8,46±4,41 yıl ve epilepsi süresi ortalama 3,81±3,5 yıl bulundu. Beck Anksiyete Ölçeği sonuçlarına göre ebeveynlerin %69'unda anksiyete mevcuttu. Ayrıca annelerdeki anksiyete düzeyinin babalara göre anlamlı yüksek olduğu görüldü (15,81±11,73 p=0,033). Ebeveynlerdeki anksiyete düzeyi ile nöbet sıklığı arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,475). Sonuç: Çalışmamızda epilepsi tanılı çocukların ebeveynlerinde anksiyete düzeyinin normal popülasyona göre yüksek olduğu ve annelerin babalara nazaran daha fazla kaygı bozukluğu yaşadığı saptandı. Sonuç olarak; epilepsi tanılı çocuk hastanın yönetiminde epileptik çocuğa sahip ebeveynlerin ruhsal açıdan desteklenmesi ve bu durumun olguların tedavisinin yönetimindeki etkisinin göz ardı edilmemesinin hem daha başarılı hem de daha ekonomik bir yaklaşım olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Epilepsy is the most common chronic neurological disease in the pediatric age group characterized by recurrent seizures. Seizures are the main symptoms of the disease and are one of the main factors determining the success of epilepsy treatment. Our aim in this study is to evaluate the frequency of anxiety disorders in the parents of children with epilepsy and the effects of this anxiety disorder on their children's epilepsy treatment. Methods:Patients who applied to our hospital's pediatric neurology outpatient clinic, aged between 1 and 18 years and followed up with a diagnosis of epilepsy for at least 6 months were included in the study group.The epidemiological characteristics of the patients, physical examination findings, epilepsy type, EEG findings, radiologicalfindings, drugsused, initial seizure frequency and current seizure frequency were retrospective valuated and recorded.The beck anxiety scale form was filled in after their consent was obtained at the time of admission to screen psychopathology in the parents. Results:In our study, 54.2% of our patients were female, 45.8% male, and the meanage was 8.46 ± 4.41year,and the mean duration of epilepsy was 3.81 ± 3.51year. According to the Beck anxiety scale results, the anxiety rate in the parents was 69%. There was no significant relationship between the anxiety level of the parents and the frequency of seizures (p = 0.475). Conclusions: In our study, it was found that the anxiety level of the parents of children diagnosed with epilepsy was higher than the normal population and the mothers had more anxiety disorders than fathers. In the treatment management of a pediatric patient with epilepsy, we believe that psychological support of parents with epileptic children and not neglecting the effect of this situation on the management of cases would be both a more successful and a more economical treatment approach.