Hemiplejik hastalarda nöromüsküler elektriksel stimülasyonun çapraz-eğitim etkisi üzerine ayna tedavisinin aditif etkisi
Aditive effect of mirror therapy on the cross- educational effects of neuromuscular electrical stimulation in hemiplejic patients
  1. Tez No: 689607
  2. Yazar: AYŞEGÜL KILIÇ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN KARACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ayna Tedavisi, Hemipleji, Kas kuvveti, Çapraz eğitim, Nöromüsküler elektriksel stimülasyon, Mirror Therapy, Hemiplegia, Muscle strength, Cross training, Neuromuscular electrical stimulation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı hemiplejik hastalarda unilateral sağlam taraf bileği dorsifleksörlerine kısa dönem uygulanan elektriksel kas stimülasyonunun, kontralateral ayak bileği dorsifleksörlerinde potansiyel kuvvet arttırıcı etkisi üzerine ayna tedavisinin aditif katkısı olup-olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif randomize tek kör olarak tamamlandı. Yaş ortalaması 63.7 (48-85) yıl olan 7 kadın ve 22 erkek olmak üzere toplam 29 inmeli hasta çalışmaya dahil edildi. Serebrovasküler olay üzerinden geçen süre 28.4 (1-204) ay idi. Hastalar randomize olarak Ayna grubuna (n=15) ve Kontrol grubuna (n=14) atandı. Her iki gruba toplam beş gün olmak üzere bir hafta içerisinde beş seanslık nöromüsküler elektrik stimulasyonu (NMES), sağlam taraf ayak bileği dorsifleksörlerine uygunlandı. Ayna grubunda ek olarak NMES ile eş zamanlı ayna tedavisi uygulandı. Tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında her iki ayak bileği dorsifleksör kuvveti, kuvvet sensörleri ile ölçüldü. Bulgular: Her iki grupta beş seans tedavi sonrası etkilenmemiş ve plejik tarafta kas kuvvetinde anlamlı artış olduğu saptandı (Zaman etkisi F(1, 54) = 21.7, p= 0.0001). Fakat bu kas kuvveti artışı açısından tedavi grupları arasında istatistiksel fark olmadığı saptandı (Zaman X Grup etkisi F(1, 54) = 0.4, p= 0.546). Sonuç: Hemiplejik hastalarda, NMES'in çapraz eğitim etkisi ile plejik ekstremitede sağladığı akut kuvvet artışı üzerine ayna tedavisinin aditif katkısı bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate whether mirror therapy has an additive effect on the potential strength-enhancing effect of short-term neuromuscular electrical muscle stimulation on unilateral less effected ankle dorsiflexors in hemiplegic patients. Materials and Methods: Our study was designed as a prospective randomized single blind. A total of 29 stroke patients, 7 female and 22 male, with a mean age of 63.7 (48-85) years were included in the study. The time since cerebrovascular event was 28.4 (1-204) months. Patients were randomly assigned to the Mirror group (n = 15) and the control group (n = 14). Five sessions of NMES in a week for a total of five days were applied to both groups for the less effected ankle dorsiflexors. In addition, mirror therapy was applied simultaneously with NMES in the experimental group. Before and after treatment, both ankle dorsiflexor strength was measured with force sensors. Results: After five sessions of treatment, there was a significant increase in muscle strength on the less effected and plegic sides (Time effect F (1, 54) = 21.7, p = 0.0001). However, it was found that there was no statistical difference between the treatment groups in terms of this muscle strength increase (Time X Group effect F (1, 54) = 0.4, p = 0.546). Conclusion: In hemiplegic patients, mirror therapy does not have an additive effect on the acute strength increase provided by NMES in the plegic extremity with the cross education effect.