Karabük ilinde yaşayanların kullandıkları içme suyunun böbrek fonksiyonlarına etkisi
The effects of drinking water used by people WHO live in Karabük province on kidney functions
  1. Tez No: 689623
  2. Yazar: GÜL KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE İNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İçme Suyu, Böbrek Taşı, Böbrek USG, İdrar Tetkik, Drinking Water, Kidney Stone, Kidney US, Urinalysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışmamızda Karabük'te yaşayanların içme suyu tercihine etki eden faktörlerin araştırılması ve kullanılan içme suyu çeşidinin böbrek fonksiyonlarına ve böbrek taşı oluşumuna etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 2020 yılında aile hekimliği polikliniğine başvuran ve herhangi bir nedenle batın ultrasonografi (USG) veya üriner USG yapılan 237 hastanın verileri prospektif olarak incelendi. Veri giriş formuna hastaların sosyodemografik özellikleri, kullandıkları içme suyu çeşidi, günlük tüketilen ortalama su, çay ve kahve miktarı, hazır su kullananların su tercihine etki eden kriterler, hastaların kan, idrar ve USG sonuçları kaydedildi.Elde edilen verilerin normallik testleri sonuçlarına göre iki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, üç ve daha fazla gruplu karşılaştırmalarda ise Kruskall-Wallis H testi kullanıldı. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiye ise Ki-Kare analizi ile bakıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 237 hastanın %51,1'i erkek, %48,9'u kadındı. Kadınların (%39,7) ve erkeklerin (%40,5) en fazla tercih ettikleri içme suyu çeşidi hazır su olarak bulundu.Hastaların %14,8'inde böbrek USG soucuna göre taş saptandı. Apartmanda yaşayanların %42,8'i, müstakil evde yaşayanları %30,6'sı hazır su kullanmaktaydı. Üniversite mezunlarının %50'si, lise mezunlarının %44,4'ü, ilkokul mezunlarının %28,3'ü hazır su kullanmaktaydı. Yani eğitim seviyesi arttıkça hazır su kullanım oranı artmaktaydı. Hane halkı sayısı 4 ve daha az kişi olanların hazır su kullanım oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla bulundu. Hane halkı sayısı 5 ve daha fazla kişi olanların en çok tercih ettikleri içme suyu ise çeşme suyu olarak bulundu. Hazır su kullananları marka tercihinde en fazla güvenilirlik (%26,7), fiyat (%24) ve lezzet (%19,6) kriterlerine dikkat ettikleri bulundu. Çeşme suyu kullananlarda böbrek USG sonucunda taş olma oranı 2,57 kat daha yüksekti. İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte gelir düzeyi arttıkça böbrek USG taş olma oranı azalmakta ve hazır su kullanım oranı artmaktaydı. Yaş arttıkça böbrek USG taş olma ihtimali anlamlı derecede artmaktaydı. Böbrek USG taş saptananlarda tüketilen su miktarı daha az, tüketilen çay miktarı daha fazla olarak bulundu. Sonuç: Gelir düzeyi ve eğitim düzeyi yükseldikçe hazır su kullanım oranı artmaktaydı.Hazır su kullanmayanlarda böbrek taşı görülme oranı daha fazlaydı.Çeşme suyu içenlerdeböbrekte taş görülme oranı daha yüksekti. Taş olanlarda sodyum (Na), potasyum (K), kalsiyum (Ca), klor (Cl) değerleri daha düşük görülürken, fosfor (P) ve üre değerleri ise taş olanlarda daha yüksek görülmekteydi. Böbrekte USG'de taş satanan hastaların kanlarında ürik aist, anlamlı derecede daha düşüktü. İdrarda protein, lökosit ve eritrosit pozitifliği olanlarda taş görülme sıklığı daha fazlaydı.
Özet (Çeviri)
The Effects Of Drinking Water Used By People Who Live in Karabük Province On Kidney Functions Objective: In our study, the factors that affecting the drinking water choice of people who live in Karabük province were researched. The effect of type of drinking water on kidney functions and kidney stone formation was investigated. Material and Method: The data of 237 patients who applied to the family medicine polyclinic in 2020 and accomplished abdominal US or urinary US for any reason were analyzed prospectively. The sociodemographic characteristics of the patients, the type of drinking water they used, the avarage amount of water and tea drinked daily, the criteria affecting the brand choice of those using bottled water, the results of blood, urine and US of the patients were recorded in the data entry form. According to the results of normality tests of the data obtained, Mann-Whitney U test was used for comparisons of two groups and Kruskal-Wallis H test was used for comparisons of three or more groups. The relationship between categorical variables was analyzed using Chi-Square analysis. Results: Of the 237 patients included in the study, 51,1% were man and 48,9% were women. The most preferred type of drinking water of women (39,7%) and men (40,5%) was bottled water. According to the results of renal US, kidney stones were detected in 14,8% of the patients. 42,8% of those living in apartments and 30,6% of those living in a detached house were using bottled water. 50% of university graduates, 44,4% of high schoold graduates, 28,3% of elementary school graduates were using bottled water. In that means, as the education level increased, the rate of bottle water usage was increasing. The rate of bottled water usage was found to be statistically significantly higher for those with 4 or fewer households. The most preferred type of drinking water for households with 5 or more people was tap water. We found that who use bottled water the mostly pay attention to the criteria of reliability(26,7%), price(24%) and taste (19,6%) in choosing a brand. The rate of kidney stone formation was 2,57 times higher as a result of kidney US in those using tap water. Although it was not statistically significant, as the monthly income level increased, the rate of stone formation in kidney US decreased and the rate of the bottled water usage increased. As the age increases, the rate of kidney stone in kidney US was increasing significantly. The amount of water drunk was less and the amount of tea drunk was higher in those with kidney stone in US. Conclusion: As the monthly income level and education level increased, the rate of bottled water usage was increasing. The rate of kidney stones was higher in those who didn't use bottled water. The rate of kidney stones was much higher in those who drink tap water. While blood Na,K,Ca,Cl values were, blood phosphorus and urea values were higher in those with kidney stones. Blood uric acid value was significantly lower in patients with kidney stones. The incidence of kidney stones was higher in patients with protein, leukocyte and erythrocyte positivity in urine.