The importance of vitamin D level in colon cancer patients
Kolon kanserli hastalarda vitamin D düzeyinin önemi
  1. Tez No: 689624
  2. Yazar: YUSIF JAFAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARATAŞ, PROF. DR. BURÇAK KAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, serum, D vitamini, düzey, vaka-kontrol, Colon cancer, serum, vitamin D, level, case-control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Araştırmada kolon kanseri tanısı almış fakat onkolojik tedavisi başlamamış bireylerin D vitamini ölçümlerinin herhangi bir hastalığı olmayan bireylerden farklılık gösterme durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu araştırma Eylül 2019 - Ağustos 2020 tarihleri arasında Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Tıbbi Onkoloji Polikliniğinde kolon kanseri tanısı almış fakat onkolojik tedavisi henüz başlanmamış 50 birey (hasta) ile aynı hastanenin Dahiliye Polikliniği gelen ve hiçbir ek hastalığı bulunmayan 50 birey (normal) yer almaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak hasta ve kontrol grubunda yer alan bireylerin kişisel bilgileri alınıp, antropometrik ölçümler yapıldıktan sonra katılımcıların D vitamini seviyelerinin tespiti için 25-OH d vitamini ölçümü yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analiz edilmesinde IBM SPSS 20 bilgisayar programı kullanılmıştır. Katılımcıların yaş, boy, ağırlık ve BKİ gibi tanıtıcı özellikleri ile D vitamini ölçüm değerlerinin gösterimi ortalama ve standart sapma değerleri ile yapılmıştır. Ayrıca katılımcıların cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerinin gösterimi frekans ile belirtilmiştir. Araştırmada yer alan hasta ve kontrol grubunun tanıtıcı özelliklerinin farklılaşma durumlarının incelenmesi için veri sayısı az olduğundan nonparemetrik testlerden biri olan Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Cinsiyet ve eğitim durumu gibi sınıflamalı değişkenlerin gruplara göre dağılımının farklılaşma durumlarının incelenmesinde Ki-kare analizi kullanılmıştır. Araştırmada 25-OH d vitamini ölçüm sonuçlarının hasta ve kontrol gruplarına göre farklılık gösterme durumlarının incelenmesinde Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri %95 güven düzeyinde incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada hasta grubunda yer alan katılımcıların 25-OH D vitamini değerleri ortalamasının 13,96 ± 9,54 ng / mL olduğu görülmekte olup, minimum değerin 4,20 ng / mL ve maksimum değerin ise 51,32 ng / mL olduğu görülmektedir. Benzer şekilde kontrol grubunda yer alan katılımcıların 25-OH D vitamini değerleri ortalamasının 14,31 ± 9,13 ng / mL olduğu görülmekte olup, minimum değerin 4,20 ng / mL ve maksimum değerin ise 52,90 ng / mL olduğu görülmektedir. Sonuç: Kolon kanserli hastalar ve sağlıklı erişkinler arasında serum vitamin 25-OH D vitamin düzeyi arasında fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In the study, we aimed to determine the differentiation of vitamin D measurements of individuals diagnosed with colon cancer before any oncological treatment from individuals without any disease. Materials and Methods: This research was conducted in Karabük Training and Research Hospital between September 2019 and August 2020. The study included 50 individuals (patients) diagnosed with colon cancer in the Medical Oncology Outpatient Clinic of Karabük Training and Research Hospital but whose oncological treatment has not yet been initiated, and 50 individuals (normal) who came to the Internal Medicine Polyclinic of the same hospital and did not have any additional disease. In accordance with the purpose of the study, 25-OH vitamin D was measured to determine the vitamin D levels of the participants, after obtaining personal information of the individuals in the patient and control groups and making anthropometric measurements. IBM SPSS 20 computer program was used to analyze the data obtained in the study. Introductory characteristics such as age, height, weight and BMI of the participants and their vitamin D measurement values were shown with mean and standard deviation values. In addition, the representation of the variables of the gender and educational status of the participants was indicated by frequency. The Mann Whitney U test, one of the nonparemetric tests, was used to examine the differentiation of the descriptive characteristics of the patient and control groups in the study, since the number of data is low. Chi-square analysis was used to examine the distribution of classifiable variables such as gender and educational status according to groups. In the study, the Mann Whitney U test was used to examine the differences in the results of 25-OH vitamin D measurement according to the patient and control groups. The data of the research were analyzed at a 95% confidence level. Results: The average value of 25-OH vitamin D of the participants in the patient group in the study was 13.96 ± 9.54 ng / mL, with a minimum value of 4.20 ng / mL and a maximum value of 51.32 ng / mL. Similarly, the average value of 25-OH vitamin D values of the participants in the control group is 14.31 ± 9.13 ng / mL, with a minimum value of 4.20 ng / mL and a maximum value of 52.90 ng / mL. Conclusion: There was no difference in serum vitamin 25 OH vitamin D levels between patients with colon cancer and healthy adults.