Hofmann-diam-tipi klatratların infrared spektroskopisinde incelenmesi M (1,7-diaminehoptan) Ni(CN)4 G (M=niveya Cd; G=binefil, naftalin, antrasen fenantren)
Infrared spectroscopic study of hofmann-diam- type clathrates m(l,7-diaminoheptane)Ni(CN)4.G; (M=Ni or Cd; G= biphenyl, naphthalane, anthracene, phenanthrene)
  1. Tez No: 68962
  2. Yazar: NİHAL KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞENYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hoftrıann-diam-tipi klatratlar, FT-IR spektrometresi, titreşim frekansları, ligand, konuk molekül, diaminoheptan, Hofmann-diam-type clathrates, FT-IR spectrometer, vibrational frequencies, ligand, guest molecule, diaminoheptane. 11
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HOFMANN-DİAM-TİPİ KLATRATLARIN INFRARED SPEKTROSKOPİSİNDE İNCELENMESİ M(l,7-diaminoheptan)Ni(CN)4.G; (M=Ni veya Cd; G= bifenil, naftalin, antrasen, fenan tren) NİHAL KUŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa ŞENYEL 1998, Sayfa 79 Bu çalışmada M(dahpn)Ni(CN)4.nG (M=Cd, Ni; G=bifenil, naftalin, antrasen, fenantren) formülü ile verilen Hofmann-diam-tipi klatratlar kimyasal yollardan elde edildi. FT-IR spektrometresi ile 4000-400cm“1 spektroskopik bölgesinde infrared soğrulma spektrumları kaydedildi ve titreşim frekanslan elde edilen klatratlann elementel analizleri yapıldı. Titreşim frekans ve modlan serbest diaminoheptan ve bu molekülün titreşim spektrumları ile karşılaştırılarak belirlendi. Bazı titreşim modlarında klatrat oluşumu nedeniyle serbest moleküle göre frekans kaymaları gözlendİ.Bu kaymaların metale bağlı olma, metal ligand titreşim modlan ve çifttenim nedeniyle ortaya çıktığı belirlendi. Klatratlardaki v(C=N) frekansının, serbest dahpn molekülünün v(CsN) frekansına göre yüksek frekansa doğru kaydığı gözlendi. Bu kaymalar metale bağlılıktan ileri gelmektedir ve ligand molekülünün metal atomuna azot atomuyla bağlı olduğunu gösterir. Spektrumlann incelenmesi ile klatratlann | M-Ni(CN)4 1 ”polimerik tabakalardan oluştuğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen klatratlarda nikel atomu düzgün karesel düzende siyan molekülüne ait dört karbon atomuyla, metal atomlan ise siyan grubunun dört azotu ve ligand molekülüne ait azot atomu ile çevrilidir. Tabakalar arasındaki boşluklara ise konuk moleküller girmektedir [1].
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ND3ALKUS Anadolu University Grawate School of Natural and Applied Sciences Physics Department Supervisor : AssocProf. Mustafa SENYEL 1998, Page 79 In this study Hofmann-diam-type clathrates which are formulated in M(dahpn)Ni(CN)4.nG(M=Cd, Ni; G=biphenyl, naphthalane, anthracene, phenanthrene) are obtained chemically.Infared absorption spectra are occurred with FT-IR spectrometer in the 4000-400 cm spectroscopic region and we have done spectral analysis for each clathrates. By making comparison and analogy with free diaminoheptane, we have obtained vibrational frequencies and modes for each clathrates. Frequency layers in some vibrational modes due to clathrates formation are observed. It was found out that this layers were appeared because of bounding metal, metal ligand vibrational modes and coupling. In the clathrates spectra, v(CsN) frequency shift to the higher frequency in comparison to the free dahpn molecule are observed due to the metal bounding. This indicates that nitrogen atoms are bounded by the metal atom. Analysing the spectra we have determined that the clathrates are formed in the polymeric I M-Ni(CN)4 1 M layers. In our clathrates, nickel atoms were bounded by the four C atoms of CN molecule and the metal atoms surrounded by the four N of CN group and the N atom of ligand. Guest molecules can be accommodated in the host lattices[l].