Beden eğitimi öğretmenlerinin oyun ve fiziki etkinlikler dersine yönelik görüşleri
The views of physical education teachers on the game and physical activities course
  1. Tez No: 689643
  2. Yazar: BAHAR SANDIKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun ve fiziki etkinlikler, beden eğitimi, öğretmen yeterliliği, Games and physical activities, physical education, teacher qualification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada beden eğitimi öğretmenlerinin oyun ve fiziki etkinlikler dersinin öğretim süreciyle alakalı görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ortaokulda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerine, oyun ve fiziki etkinlikler dersinin planlanmasını etkileyen unsurlar, ölçme değerlendirmeyi etkileyen unsurlar, okul yönetimi ve veli ile ilişkiler, öğretmen yeterlilik algısı, oyun ve fiziki etkinlikler dersinin önemi ve önerileri; açık uçlu sorular sorularak görüşme tekniği ile incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Rize ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini; farklı mesleki deneyim düzeyinde 4 adet 1-3 yıl, 4 adet 5-7 yıl, 7 adet 10-20 yıl arası mesleki deneyime sahip olan 15 erkek, 5 kadın olmak üzere 20 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda; oyun ve fiziki etkinlikler dersi oyun kitapçığının yetersiz olması, okullarda gerekli oyun alanının ve oyun malzemelerinin olmaması, oyun ve fiziki etkinlikler dersine okul yönetiminin ve velilerin gereken değeri göstermedikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sebeplerden dolayı öğretmenlerin oyunun önemini, çocuğun bütüncül gelişimine olumlu katkı sağladığını bilmelerine rağmen gereklinedenlerden dolayı bu dersi işlemedikleri, bu ders yerine farklı derslerin işlendiği görülmüştür. Öğretmenlerin oyun ve fiziki etkinlikler dersi ile ilgili üniversitelerde, seminerlerde eğitim aldıkları veya hizmet içi eğitim aldıklarından dolayı kendilerini yeterli gördükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the opinions of physical education teachers regarding the teaching process of the game and physical activities course. For this purpose, the factors affecting the planning of the game and physical activities course for physical education teachers working in secondary school, relations with the school administration and the parent, teacher proficiency perception, importance and recommendations of the game and physical activities course; open-ended questions were asked and analyzed by interview technique. The group of the research consists of physical education teachers working in secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the province of Rize in the 2020-2021 academic year. The sample of the research; It consists of 20 physical education teachers, 15 male and 5 female, with 4 1-3 years, 4 5-7 years, 7 10-20 years of professional experience at different professional experience levels. As a result of the research; It was concluded that the game and physical activities lesson's game booklet is insufficient, the necessary playground and game materials are not available in schools, the school administration and parents do not show the necessary value to the game and physical activities course. For these reasons, although teachers know the importance of play and contribute positively to the holistic development of the child, it has been observed that they do not teach this course due to necessary reasons, and different courses are taught instead of this course. It has been concluded that the teachers consider themselves sufficient because they have received training at universities, seminars or in-service training related to the game and physical activities course.