Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar Bölümü 2976 numaralı Şiir Mecmuasının transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi
Suleymaniye Library Writing Donations Section 2976 numbered Poem Magazine transcribed text and classsification according to MESTAP
  1. Tez No: 689679
  2. Yazar: AYFER OĞUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KOLUNSAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Klasik Türk Edebiyatı, Süleymaniye Kütüphanesi 2976 Numaralı Şiir Mecmuası, MESTAP, Journal, Poetry Magazine, Classical Turkish Literature, Süleymaniye Library, Poetry Magazine Number 2976, MESTAP
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 456
Özet
Mecmualar oluşturulduğu devrin şiir zevki hakkında bilgi vermesi, bilinen şairlerin hiç duyulmayan şiirlerini ortaya çıkarması, bazen de bilinmeyen şairlerin keşfedilmesi ve şairlerin divanlarında geçen şiirlerinin farklı şekillerini ortaya koyması açısından önemlidir. Bunun yanında mecmualar sayesinde bilinmeyen nazım şekilleri, kafiye tipleri, aruz kalıpları ve farklı bend yapılarını da tespit etmek mümkündür. Çalışmamıza Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar Bölümü 2976 Numaralı Şiir Mecmuası konu olmuştur. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde mecmuanın önemine dair bilgiler verdik. Birinci bölümde çalışmamıza konu olan mecmuanın nüsha tavsifi, muhteva özellikleri, şair ve şiir bilgisi üzerinde durduk. İkinci bölümde mecmua metnini transkripsiyon alfabesiyle Latin harflerine aktardıktan sonra mecmuanın MESTAP'a göre tasnifini tablolar halinde verdik. Çalışmamızı sonuç, kaynakça ve tıpkıbasım bölümüyle sonlandırdık. Klasik Türk edebiyatının zengin kaynakları arasında olan mecmualardan birini ele aldığımız çalışmamızla literatüre katkı sağlamayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Poetry journals, are important in giving information about the taste of poetry of the period in which it was created, to reveal the unknown poems of known poets and to tell the different forms of claims of the poets in their divans. besides, thanks to magazines it is possible to find out different verse forms, rhyme types, prosody patterns and different bend structures. The subjects of our study is the Süleymaniye Library Manuscripts Donation Department Number 2976 Poetry Magazine. Our study consists of an introduction and two sections. In the introduction, we gave information on the importance of the magazine. In the first section, we emphasized on the description of the copy, the content features, the poet and poery knowledge of the magazine of our study. In the second section after translating the text of the magazine into Latin letters with the transcription alphabet, we gave the classification of the magazine according to MESTAP in tables. We finished our study with conclusion, sources and facsimile sections. We aimed to contribute to the literature, which is one of the richest sources of classical Turksih literature, with our study.