Küçük alan kestirim teknikleri ve Bolu İli işsizlik oranının kestirimi üzerine bir uygulama
Small domain estimation techniques and an application for estimating the unemployment rate in bolu province
  1. Tez No: 68978
  2. Yazar: VOLKAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Small Domains, Small Area Estimates, Local Area Estimates, Synthetic Estimates, Postcensal Estimates
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÜÇÜK ALAN KESTİRİM TEKNİKLERİ ve BOLU İLİ İŞSİZLİK ORANININ KESTİRİMİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA VOLKAN SEVİNÇ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mahir ULUSOY 1998, Sayfa 69 Küçük alanlara ait çeşitli özelliklere ilişkin kestirimlere, gittikçe artan oranda ihtiyaç duyulmaktadır. Bilinen kestirim yöntemleri, küçük alanlarda etkinliklerini kaybettiklerinden, bu tip alanlar için özel kestirim teknikleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada bu teknikler, veri gereksinimleri, özellikleri ve uygulama şekilleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, tekniklerin performansları açıklanmış, birbirlerine göre karşılaştırmaları yapılmıştır. Uygulama kısmında, küçük bir alan olarak Bolu İli seçilmiş ve bu alandaki işsizlik oranının kestirimi üç ayrı teknikle bulunmuştur. Sözkonusu tekniklerle bulunan işsizlik oranı sonuçları incelenmiş ve birbirleriyle kıyaslanmalardır. Anahtar Kelimeler : Küçük Alanlar, Küçük Alan Kestirimleri, Yerel Alan Kestirimleri, Sentetik Kestirimler, Nüfus Sayımı Sonrası Kestirimleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis VOLKAN SEVİNÇ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Statistics Program Supervisor : Prof. Dr. Mahir ULUSOY 1998, Page 69 Demand for estimates of small area characteristics, is increasingly needed. Usual estimation techniques are not very efficient on small areas, so special estimation techniques have been developed for such areas. In this study, these techniques are presented with their data requirements, characteristics, and methodologies. In addition, the performances of the techniques are explained and compared with each other.In the application section Bolu province has been choosen as a small domain, and the unemployment rate in this area has been estimated with three different techniques. The unemployment rate results given by these techniques, are examined and compared with each other.