Eskişehir çevresi carabidae (insecta: coleptera) üzerine faunistik araştırmalar
The Faunistic research on carabidae (insecta: coleoptera) province Eskişehir
  1. Tez No: 68980
  2. Yazar: HÜLYA TÜRKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. YAVUZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Carabidae Fauna, Teşhis, Eskişehir, Carabidae Fauna, Identification
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR ÇEVRESİ CARABIDAE (INSECTA:COLEOPTERA) ÜZERİNE FAUNİSTİK ARAŞTIRMALAR HÜLYA TÜRKTAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dab Danışman: Doç. Dr. A. Yavuz KILIÇ 1998, Sayfa 34 Coleopter'lerin Carabidae Familyasına ait türler ekonomik açıdan son derece önemli türlerdir. Ekonomik önemleri aldıkları besinlere göre değerlendirilir. Predator türler biyolojik mücadelede kullanılırken, fitofak olan türler özellikle hububat tarlalarında büyük zararlara neden olurlar. Türkiye Carabidae faunası birçok yabancı araştırıcı tarafından hem bölgesel hem de periyodik özellik göstermeyen araştırmalarla kısmen çalışılmıştır. Bu çalışmalar ülkemiz Carabidae fauna yapısı hakkında tam bir fikir vermemektedir. Çünkü, her yeni çalışmada yeni türler tespit edildiği gibi, ülkemiz için endemik birçok elemanın varlığı da ortaya çıkarılmaktadır. Bu çalışmada Eskişehir çevresindeki Carabidae faunası incelenmeye çalışılmıştır. Sınırlı bir bölgede yapılan bu çalışmada araziden toplanan 260 örnek incelenerek teşhisleri yapılmıştır. Harpalinae, Pterostichinae, Brachininae, Carabinae, Lebiinae familyalarına ait 13 cinse ait 15 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden Ophonus puncticeps, Graniger cordicollis, Dixus eremita, Pseudophonus rufipes, Türkiye'den, Harpalus serripes, Calathus mollis, Graniger cordicollis, Ophonus puncticeps, Pseudophonus rufipes, Cymindis variolosa, Carabus coriaceus, Carabus chevrolati, Dixus eremita, Zabrus rotundicollis türleri ise Eskişehir çevresinden ilk kez bildirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE FAUNISTIC RESEARCH ON CARABIDAE (INSECTA:COLEOPTERA) PROVINCE ESKİŞEHİR HÜLYA TÜRKTAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Department Supervisor: Doç. Dr. A. Yavuz KILIÇ 1998, Sayfa 34 The Coleptera species which belongs to Carabidae family are very important from the economical view. Their economic importance is evolvate according to the foods which they take. As the predatory species are used in the biological struggle, fitofac species are very important because they give big damages to the grain field. Carabidae fauna in Turkey has been partly studied in the researches neither having regionaly nor having periodical characteristic by foreign scientist. And these studies do not give a complete idea about the structure of Carabidae fauna in Turkey. Because in every recent study new species are found as well as a lot of endemic elements for Turkey are recorded. In this work fauna Carabidae was investigated around Eskişehir between 1996 April- 1997 August months. In this study which were done a limited area, 260 samples collected from were determined. 13 genera and 15 species belong the subfamilies of Harpalinae, Pterostichinae, Brachininae, Lebiinae and Carabinae were identified. From these species some of them are firstly recorded from Turkey (Ophonus puncticeps, Graniger cordicollis, Dixus eremita, Pseudophonus rufipes) and Eskişehir (Harpalus serripes, Calathus mollis, Graniger cordicollis, Ophonus puncticeps, Pseudophonus rufipes, Cymindis variolosa, Carabus coriaceus, Carabus chevrolati, Dixus eremita, Zabrus rotundicollis).