Hasta güvenliğinde hasta katılım aktiviteleri anketi'nin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of patient participation activities questionnaire
- Tez No: 689882
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta Güvenliği, Hasta Katılımı, Hemşirelik Bakımı, Geçerlilik ve Güvenirlik, Patient Safety, Patient Participation, Nursing Care, Validity and Reliability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Araştırmada, Hwang ve arkadaşları (10) tarafından 2019 yılında yapılan çalışmada kullanılan 20 soruluk bir ölçme aracı olan Hasta Katılım Aktiviteleri Anketi (Patient Participation Activities Questionnaire)'nin ulusal literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Metodolojik olarak gerçekleştirilen çalışmanın evrenini, İzmir ilinde bir üniversite hastanesinin kliniklerinde çalışan toplam 284 hemşire; örneklemini ise 202 hemşire oluşturmuştur. Anketin geçerlilik ve güvenirlik aşamasında dil geçerliliği, kapsam geçerliliği ve test-tekrar test analizleri kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach Alfa katsayıları ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada anketin kapsam geçerlilik indeks değerleri 20 maddenin 19'u için 0,80 ve üstü; bir madde için 0,77 olarak elde edilmiştir. Çalışmanın anket olarak nitelendirilmesi nedeniyle açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmamıştır. Maddelerin toplam korelasyonu (ITC) ölçümlenerek güvenirlik çalışması yapılmış hem önem hem deneyim bölümü için 0,40 değerinin altında maddeye rastlanmamıştır ve Cronbach Alpha değeri 0,90 olarak bulunmuştur. Test- tekrar test analizinde önem bölümü için; Cronbach Alpha değeri 0,93 ve sınıf içi korelasyon değeri ise 0,87 olarak elde edilmiştir. Deneyim bölümü için; Cronbach Alpha değeri 0.96 ve sınıf içi korelasyon değeri ise 0,93 olarak elde edilmiştir. Sonuç: Hasta Katılım Aktiviteleri Anketi'nin Türkiye için geçerli ve güvenilir bir anket olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the study, it was aimed to bring the Patient Participation Activities Questionnaire, which is a 20-question measurement tool used in the study conducted by Hwang et al. (10) in 2019, to the national literature. Methods: The population of the study, which was carried out methodologically, consisted of 284 nurses working in the clinics of a university hospital in Izmir; The sample consisted of 202 nurses. Language validity, content validity and test-retest analyzes were used in the validity and reliability phase of the questionnaire. Internal consistency of the scale was evaluated with Cronbach's Alpha coefficients. Results: In this study, the content validity index values of the questionnaire were 0,80 and above for 19 of the 20 items; It was obtained as 0,77 for one item. Explanatory and confirmatory factor analysis was not performed because the study was described as a questionnaire. The reliability study was conducted by measuring the total correlation (ITC) of the items, and no item was found below 0,40 for both the importance and experience section, and the Cronbach Alpha value was found to be 0,90. For the significance section in the test-retest analysis; The Cronbach Alpha value was 0,93 and the intraclass correlation value was 0,87. For the experience section; The Cronbach Alpha value was 0,96 and the intraclass correlation value was 0,93. Conclusions: It has been determined that the Patient Participation Activities Questionnaire is a valid and reliable questionnaire for Turkey.