Ayak bileği posterior malleol kırıklı hastalarda fomksiyonel ve radyolojik sonuçları etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of factors affecting functional and radiological results in patients with posterior malleol fracture of ankle
  1. Tez No: 690005
  2. Yazar: ALİ OSMAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ REİSOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Posterior malleol kırığı, trimalleoler kırık, AOFAS, posttravmatik artroz, risk faktörleri, Posterior malleolar fracture, trimalleolar fracture, AOFAS, posttraumatic arthrosis, risk factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ayak bileği trimalleoler kırık nedeniyle ameliyat edilen hastalarda, posterior malleol kırığına yönelik cerrahi tespit uygulanan ve uygulanmayan iki hasta grubu arasında fonksiyonel ve radyografik sonuçların karşılaştırması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011–Mayıs 2020 tarihleri arasında İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne yatan, 18 yaş ve üzeri olup ayak bileği trimalleoler malleol kırık tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan hastalar geriye dönük olarak araştırıldı. Toplam 125 hasta çalışmaya dahil edildi. Yaş, cinsiyet, kırık taraf, Bartonicek ve Rammelt Sınıflaması ve 1/3 kuralına göre posterior malleol kırık sınıflaması, Danis-Weber Sınıflaması'na göre lateral malleol kırık sınıflaması, posterior malleol kırığına cerrahi tespit uygulanıp uygulanmadığı, posterior malleol kırığına cerrahi tespit uygulanan hastaların tespit yönü, ameliyat sonrası değerlendirmede eklem basamaklanması olup olmadığı, takip süresine ait bilgiler geriye dönük olarak incelendi. Elde edilen bilgiler AOFAS skorlama sistemi ve Modifiye Kellgren Lawrence Artroz Sınıflaması'na göre istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 125 hastanın yapılan değerlendirmesinde; posterior malleol kırığına cerrahi tespit uygulanmaması, ameliyat sonrası eklem basamaklanması olması, kötü fonksiyonel sonuç ve posttravmatik artroz gelişimi açısından etkili risk faktörü olarak bulundu. Sonuç: Çalışmanın sonucunda ayak bileği trimalleoler kırık nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda posterior malleol kırığına cerrahi tespit uygulanmasının kötü fonksiyonel sonuç ve posttravmatik artroz gelişme riskini azaltabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was compare the functional and radiographic results of patients who underwent surgery for a trimalleolar fracture of the ankle, between two groups of patients with and without surgical fixation for posterior malleolar fracture. Patients and Methods:Between January 2011 and May 2020, patients aged 18 years and older who were hospitalized in İzmir Tepecik Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic, who underwent surgical treatment with the diagnosis of ankle trimalleolar malleolus fracture were investigated retrospectively.A total of 125 patients were included in the study.Age, gender, fractured side, posterior malleolus fracture classification according to Bartonicek and Rammelt Classification and 1/3 rule, lateral malleolus fracture classification according to Danis-Weber Classification, whether surgical fixation was applied to posterior malleolar fractures, and patients who underwent surgical fixation of posterior malleolar fractures the direction of the fixation, whether there was joint stepping in the postoperative evaluation, and the information on the follow-up period were examined retrospectively. Results: In the evaluation of 125 patients included in the study; The absence of surgical fixation for posterior malleolar fractures was found to be an effective risk factor for postoperative joint gradation, poor functional outcome, and the development of posttraumatic arthrosis. Conclusion: As a result of the study, it was thought that surgical fixation of posterior malleolar fracture in patients who underwent surgical treatment for ankle trimalleolar fracture may reduce the risk of poor functional outcome and posttraumatic arthrosis.