2019-2020 sezonunda solunumsal enfeksiyon etkeni virüslerin dağılımı ve saptanan influenza virüslerinin oseltamivir direncinin belirlenmesi
Distribution of respiratory infection viruses in 2019-2020 season and determination of oseltamivir resistance of influenza viruses
  1. Tez No: 690027
  2. Yazar: TUĞBA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINDİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum yolu virüsleri, İnfluenza, Oseltamivir, Direnç, Sekans, Respiratory viruses, Influenza, Oseltamivir, Resistance, Sequence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarıyla başvuran hastalardaki viral etkenlerin sezonal dağılımının multipleks PCR yöntemi ile irdelenmesi ve İnfluenza A (H1N1) pozitif bulunan örneklerde Oseltamivir ilaç direncinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Sakarya Üniversitesi Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 12 Eylül 2019- 19 Şubat 2020 tarihleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları ile başvuran 0-94 yaş arasındaki 354 hastanın multipleks PCR yöntemiyle (Qiastat-Dx Respiratory panel-Qiagen, Almanya) çalışılmış nazofaringeal sürüntü ve bronkoalveoler lavaj örneklerinin verileri retrospektif olarak irdelenmiştir. Sonuçta, İnfluenza A (H1N1) pozitif örnekler arasından seçilen 11 numunede, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı, Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında Sanger sekans analizi ile Oseltamivir direnci araştırılmıştır. BULGULAR: İncelenen 354 örneğin 233'ünde bir ya da daha fazla solunum yolu viral etkeni tespit edilmiştir. Bunlardan 64'ü İnfluenza A/H1N1, 4 İnfluenza A/H3N2, 24 İnfluenza B, 64 Respiratuvar Sinsityal Virüs A/B (RSV A/B), 58 Rhinovirüs/Enterovirüs, 18 Adenovirüs, 12 Human Metapneumo Virüs (hMPV), 10 Bocavirüs, 4 Parainfluenza 1, 7 Parainfluenza 3, 3 Parainfluenza 4, 5 Coronavirüs HKU1 ve 13 Coronavirüs NL63 olarak bulunmuştur. İnfluenza A/H1N1 pozitif olan suşlardan seçilen 11 numunenin hiçbirinde Oseltamivir direnci saptanmamıştır. SONUÇ: Bu çalışmada incelenen İnfluenza A/H1N1 pozitif örneklerinde Oseltamivir direnci saptanmamıştır. İnfluenza A/H1N1 suşlarının Oseltamivir direnci açısından belirli aralıklarla analizinin yapılması ampirik tedavinin yönlendirilmesinde önemlidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: In this study, we aimed to determine the seasonal distribution of viral factors in patients presenting with symptoms of upper respiratory tract infection by multiplex PCR method and investigating Oseltamivir drug resistance in samples found to be influenza A (H1N1) positive. MATERIALS AND METHODS: The data of the Nasopharyngeal swab samples and bronchoalveolar lavage samples which were studied by multiplex PCR method (QIAstat-Qiagen, Germany), of 354 patients aged 0-94 who applied to Sakarya University Sakarya Training and Research Hospital with symptoms of upper respiratory tract infection between 12 September 2019 and 19 February 2020 were examined retrospectively. As a result, Oseltamivir resistance was investigated by sanger sequence analysis in 11 samples selected among Influenza A (H1N1) positive samples, in the National Virology Reference Laboratory of the Ministry of Health, General Directorate of Public Health, Microbiology Reference Laboratories and Biological Products Department. RESULTS: One or more respiratory viral factors were identified in 233 of the 354 samples examined. Of these, 64 were Influenza A/H1N1,4 Influenza A/H3N2, 24 Influenza B, 64 Respiratory Sympathy Virus A/B (RSV A/B), 58 Rhinovirus/Enterovirus, 18 Adenovirus, 12 Human Metapneumo Virus (hMPV), 10 Bocavirus, 4 Parainfluenza 1, 7 Parainfluenza 3, 3 Parainfluenza 4, 5 Coronavirus HKU1 and 13 Coronavirus NL63. Oseltamivir resistance was detected in none of the 11 samples selected from strains that tested positive for influenza A/H1N1. CONCLUSION: Oseltamivir resistance was not detected in any of the Influenza A/H1N1 positive samples examined in this study. It is important to test influenza A/H1N1 strains at certain intervals in terms of Oseltamivir resistance in order to direct empirical treatment.