Modife edilmiş tompa modeli kullanılarak polimer karışım çözeltileri için master diyagram oluşturmak
Master phase diagrams for polymer-solvent mixtures within the modified tompa model
  1. Tez No: 690143
  2. Yazar: SİBEL KUYUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GENÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Master diyagramları, Polimer-çözücü karışımları, Modife edilmiş Tompa modeli, Master diagrams, Polymer-solvent mixtures, The modified Tompa model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Modife edilmiş Tompa modelini kullanarak polimer-çözücü karışımları için master diyagramı veya diğer bir deyişle global faz diyagramı (GFD) oluşturduk. Global faz diyagramlarında etkileşme parametrelerinin hemen hemen eşit olduğu Griffiths kalkan bölgesini (GKB) elde ettik. Polimer moleküllerinin farklı zincir uzunluklarının GFD'larına ve GKB'lerine etkisini inceledik ve tartıştık. Eşit büyüklükte zincirli polimer molekülleri için GFD'larının ζ=0 etrafında simetrik olduğunu ve zincir büyüklükleri farkı arttıkça GFD'larının simetrik özelliklerinin bozulduğunu gözlemledik. Ayrıca polimer moleküllerinin zincir büyüklükleri farklı olduğunda, van Konynenburg ve Scott faz davranış sınıflandırmasına göre tip I, I-A, II, II-A, III, III-HA, IV, V ve V-A davranışlarının yanısıra tip IV*, VI ve VII faz davranış tipleri de görülmüştür. Polimer molekül zinciri büyüklük farklarının faz davranış tipini ve tip bölgesinin büyüklüğünü etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
We construct the master diagram, or in other words, the global phase diagrams (GPDs) for polymer-solvent mixtures by using the modified Tompa model. We obtained the Griffiths shield regions (GSRs), the zones that interaction parameters are almost equal, are obtained on the GPDs. We examine and discuss the influences of various segment sizes of polymer molecules on the GPDs and the GSRs. We observe that the GPDs are symmetrical around ζ=0 for the equalsize segments of polymer molecules and the break down in the symmetric features of the GPDs rises as differences of segments of polymer molecules rise. Moreover, the types IV*, VI and VII phase behaviors are seen for differences of segments of polymer molecules in addition to the types I, I-A, II, II-A, III, III-HA, IV, V and V-A according to the van Konynenburg and Scott phase behavior classification. It is also observed that differences in the polymer molecules segments effect on the sizes of the phase type domains and the types of phase behaviors.