Intercultural communication and cultural identity: The perceptions and experiences of learners of English as an international language
Kültürlerarası iletişim ve kültürel kimlik: Uluslararası bir dil olarak İngilizce öğrenenlerin algıları ve deneyimleri
- Tez No: 690194
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası İletişim Yeterliliği (KİY), Kültürel Kimlik, Uluslararası Bir Dil Olarak İngilizce, Intercultural Communicative Competence (ICC), Cultural Identity, English As an International Language
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışma, bir Türk üniversite ortamında hazırlık sınıfında okuyan İngilizce öğrencilerinin kültürlerarası iletişimsel yetkinliğini (KİY) ve kültürel kimliğini (Kİ) incelemeyi ve KİY eğitiminin sonuçlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, karma yöntem araştırma deseninde düzenlenmiştir. Nicel veriler başarı testleri, ICC anketi, CI anketi ve öğrenen profili anketi ile toplanmıştır. Nitel veriler, öğrenci yansıtıcı raporları ve görüşmelerde sorulan açık uçlu sorularla toplanmıştır. Araştırmanın nicel ve nitel bulguları, KİY eğitimi ile katılımcıların KİY düzeylerinin arttığını ve katılımcıların yüksek düzeyde KİY sonuçları elde ettiğini göstermiştir. Katılımcıların KİY ölçeğinin her bir faktörüne göre puanları incelendiğinde, katılımcıların beceri, farkındalık, bilgi faktörlerinde yüksek düzeyde, tutum faktöründe ise çok yüksek düzeyde öz-yeterlik sergiledikleri görülmüştür. KİY toplam puanları belirli değişkenlere göre analiz edilmiş ve KİY puanları ile cinsiyet, yurt dışı deneyimi, yabancı arkadaşa sahip olma, İngilizceyi günlük hayatta kullanma ve algılanan vatandaşlık değişkenleri arasında anlamlı bir farkın olmadığı, ancak gelecekte yurt dışında yaşama planları ile ilgili olan yurt dışı amaç değişkeni ile anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, katılımcıların Kİ puanlarının anlamlı bir şekilde değişmediği, dolayısıyla katılımcıların Kİ düzeylerinin KİY eğitim sürecinden sonra aynı kaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present study aims at examining intercultural communicative competence (ICC) and cultural identity (CI) of English language learners studying in preparatory class at a Turkish university setting and investigating the outcomes of the ICC treatment. This study was organized in a mixed-methods research design. Quantitative data were collected with achievement tests, questionnaire of ICC, questionnaire of CI and questionnaire of learner profile. Qualitative data were collected with student reflection reports and open-ended questions in interviews. The quantitative and qualitative findings of the research indicated that ICC levels of the participants increased with the ICC training and the participants achieved high level of ICC. When the scores of participants were examined according to each factor of ICC, it was found that participants performed high level of self-sufficiency for skill, awareness, knowledge factors and very high level of self-sufficiency for attitude factor. The total scores of ICC were analysed according to certain variables and it was reported that there existed no significant difference between ICC scores and variables of gender, abroad experience, having foreign friends, using English in daily life and perceived citizenship while a significant difference was found with abroad purpose variable which was about the plans to live abroad in the future. On the other hand, CI scores of participants did not change in a significant way, so it can be inferred that CI level of the participants stayed the same after the ICC training process.