Uluslararası Türk turistlerin algıladığı ayrımcılık
Perceived discrimination among international Turkish tourists
  1. Tez No: 951631
  2. Yazar: YASEMİN AKGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN AYAZLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Ayrımcılık, Ayrımcılık deneyimi, Ayrımcı Davranış Turizmde Ayrımcılık, Uluslararası Türk Turistler, Uluslararası Turizm, Perceived Discrimination, Discrimination Experience, Discriminatory Behavior, Discrimination in Tourism, International Turkish Tourists, International Tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 388
Özet
Bu tez araştırması, uluslararası seyahat eden Türk turistlerin algıladıkları ayrımcılık deneyimlerini incelemektedir. Çalışmanın amacı, bu ayrımcılığın nedenlerini ve etkilerini anlamak ve hangi kavramlarla açıklanabileceğini ortaya koymaktır. Araştırmada ayrımcılığın boyutları, deneyim süreci, nedenleri ile turiste ve turizme olan etkileri ele alınarak konuya bütüncül bir bakış sunulmuştur. Nitel yöntemle, fenomenolojik desen kullanılarak 52 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler MAXQDA 24 programıyla analiz edilerek dört ana tema belirlenmiştir: ayrımcılık türleri, deneyim biçimleri, nedenleri ve turizme yansımaları. Bulgular, cinsiyet, görünüm, meslek, yaş, engellilik, din, dil ve vatandaşlık gibi kimlik öğelerinin ayrımcılığı şekillendirdiğini göstermekte; ayrımcılığın bireysel önyargıların yanı sıra sosyal yapı, medya temsilleri ve siyasi atmosfer gibi yapısal unsurlarla da ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Katılımcılar, ayrımcılıkla başa çıkmak için bilişsel, iletişim temelli, aktif mücadele, kaçınma ve durumsal stratejiler geliştirmiştir. Uluslararası Türk turistlerin algıladıkları ayrımcılık; ırksal kimlik, psikolojik etmenler, destinasyonun toplumsal yapısı, uluslararası siyasi algılar ve dinsel faktörlere dayanmaktadır. Ayrımcılık deneyimleri, sadece bireysel duygusal sonuçlar değil, aynı zamanda destinasyon sadakati ve ülke imajı üzerinde de etkili olmaktadır. Gelecek araştırmalarda farklı gruplarla karşılaştırmalar yapılması, olumlu ayrımcılık ve medya etkilerinin incelenmesi önerilmekte; sektöre yönelik olarak ise kültürel farkındalık eğitimleri, kapsayıcı politikalar ve etkileşimi artıran uygulamalar geliştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the perceived discrimination experiences of Turkish tourists traveling internationally. The aim of the study is to understand the underlying causes and impacts of such discrimination and to explore the conceptual frameworks through which it can be explained. The research offers a holistic perspective by addressing the dimensions of discrimination, the process of experience, its causes, and its effects on both tourists and the tourism sector. Employing a qualitative method with a phenomenological design, semi-structured interviews were conducted with 52 participants reached through snowball sampling. The data were analyzed using MAXQDA 24 software, resulting in four main themes: types of discrimination, modes of experience, underlying causes, and reflections on tourism. The findings reveal that identity components such as gender, appearance, occupation, age, disability, religion, language, and nationality shape perceptions of discrimination. These experiences are not only linked to personal biases but also to structural factors such as social norms, media representations, and political climate. Participants reported using cognitive, communication-based, active resistance, avoidance, and situational strategies to cope with discrimination. The perceived discrimination was found to stem from factors such as racial identity, psychological tendencies, the socio-cultural structure of the destination, international political perceptions, and religious identity. These experiences affect not only emotional well-being but also influence destination loyalty and the image of the country. Future studies are recommended to include comparative research with different groups, explore positive discrimination and media influence, and to develop cultural awareness training, inclusive policies, and practices that promote intercultural interaction within the tourism industry.