PTFE kaplama ve sol-jel yöntemi ile seramik kaplamanın farklı substratlarda bağlanma mekanizmalarının incelenmesi
Investigation of adhesion mechanism on different substrates of the ceramic coating produced with the sol-gel method and PTFE coating
  1. Tez No: 690234
  2. Yazar: PINAR YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PTFE coating, Sol-gel method, Ceramic coating, Adhesion mechanism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, endüstride kullanılan ve farklı yüzey serbest enerjilerine sahip temperli cam, 1050 alüminyum alaşımı ve 20MnCr5 çelik malzemelere uygulanan PTFE ve sol-jel yöntemi ile üretilen seramik kaplamaların bağlanma mekanizmalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bunun için PTFE kaplamalarda astar kat bileşiminde yüksek ısı dayanımlı mühendislik polimeri olan poli-amid-imid kullanılmıştır. Sol-jel yöntemi ile üretilen organik-inorganik kaplamalarda ise silan grupları kullanılmıştır. Elde edilen kompozisyonlar 2,5 ila 3 Ra yüzey pürüzlüğüne sahip kumlanmış ve kumlanmamış cam, çelik ve alüminyum altlık malzemelere uygulanmıştır. Üretilen kaplamalara bant testi, çekme testi ve korozyon testleri uygulanmıştır. Elde edilen kaplamalı yüzeyler üzerinden Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Dağılım Spektrometresi (EDS), Temas Açısı Ölçümü, Fourier Transform Infrared Spektroskopisi (FTIR) ve Termal Gravimetrik Analiz (TGA) analizleri yapılarak test sonuçları ile desteklenmiştir. Deneyler sonucunda, pürüzlendirilmiş çelik yüzeylerde sol-jel yöntemi ile üretilen seramik kaplamaların kimyasal olarak bağlandığı ve mekanik kenetlenme ile en iyi şekilde bağlandığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: PTFE kaplama, Sol-jel method, Seramik kaplama,Yapışma mekanizması
Özet (Çeviri)
This study aims to search the adhesion mechanisms of ceramic coatings produced by PTFE and sol-gel method used in industry and applied to tempered glass, 1050 aluminum alloy, and 20MnCr5 steel materials with different surface free energies. Therefore, high-temperature resistant engineering polymer, polyamide-imide was used in the primer coating composition of PTFE coatings. Silane groups were used in organic-inorganic coatings produced by the sol-gel method. The resulting compositions were applied to sandblasted and unsanded substrates with a surface roughness of 2.5 to 3 Ra. Tape(crosscut) test, tensile test, and corrosion test were performed on the produced coatings. After the coated surfaces were evaluated, Scanning Electron Microscopy (SEM), Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy (EDS), Contact Angle Measurement, Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), and Thermal Gravimetric Analysis (TGA) analyses were performed to support the results. As a result, it was seen that ceramic coatings produced by the sol-gel method on roughened steel surfaces were chemically bonded and PTFE coatings provided the best bonding with mechanical interlocking.