Hidrolik dümenlemeli lowbed araçlarında deveboynu ile platform geçiş bölgesindeki gerilmelerin iyileştirilmesi
Stress improvement between gooseneck and platform transition zone of hydraulic steering lowbed vehicle
- Tez No: 690255
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarı römork, şasi tasarım, şasi analiz, sonlu elemanlar metodu, lowbed, Semi-trailer, chassis design, chassis analysis, finite element method, lowbed
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde karayolu taşımacılığında yaygın olarak kullanılan yarı römork araçların değişken yükler ve yol koşullarında önemli yüklere maruz kalması ile beraber bu alanda mühendislik çalışmalarına gereksinim duyulmuştur. Yapılan çalışmada yarı römorkların bir çeşidi olan hidrolik dümenlemeli lowbed araçlarının şasisinde belirli yük koşulları ve sınır şartlarında sonlu elemanlar yöntemi ile ön görülen gerilmeler ve iyileştirme çalışmaları ele alınmıştır. Bu çalışmada ilk olarak kütle ve boyutlar ile ilgili mevzuat, tip onaylar, teknik gereklilikler ve saha istekleri dikkate alınarak şasi tasarımı 3 boyutlu ortamda Creo programı ile yapılmıştır. 3 boyutlu şasi tasarımı bitişi ile sonlu elemanlar yöntemi programı Hyperworks ile yapısal statik analiz gerçekleştirilmiştir. Elde edilen analiz sonuçları ile kritik gerilme (MPa) ve deformasyonlar (mm) incelendikten sonra kritik bölgeler tespit edilmiştir. Tespit edilen bölgelere tasarım iyileştirme çalışmaları ve sonrasında analizler ikinci duruma göre yapılarak tasarım iyileştirmeleri doğrulanmıştır. İyileştirme çalışmaları sonrası daha rijit ve daha güvenli bir şasi elde edildiği tespit edilmiş, detaylı bilgiler sonuç ve öneriler bölümünde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, as the semi-trailer vehicles, which are widely used in road transportation, are exposed to significant loads under variable loads and road conditions, engineering studies have been required in this field. In the study, the stresses and improvement studies predicted by the finite element method under certain load conditions and boundary conditions in the chassis of hydraulic steering lowbed vehicles, which are a type of semi-trailers, are discussed. In this study, firstly, the chassis design was made in 3D environment with the Creo program, taking into account the legislation related to mass and dimensions, type approvals, technical requirements and site requirements. Structural static analysis was carried out with the finite element method program Hyperworks, with the end of the 3D chassis design. Critical regions were determined after examining the critical stress (MPa) and deformations (mm) with the obtained analysis results. Design improvement studies and subsequent analysis were made according to the second situation in the determined regions and the design improvements were verified. It has been determined that a more rigid and safer chassis has been obtained after the improvement works, and detailed information is explained in the results and recommendations section.