Sosyal sermayenin yenilikçi davranışa etkisinde lider üye etkileşiminin düzenleyici rolü üzerine bir araştırma
A research on the regulatory role of leader member interaction on the effect of social capital on innovative behavior
  1. Tez No: 690276
  2. Yazar: FIRAT SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SUNDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Yenilikçi Davranış, Lider Üye Etkileşimi, Social Capital, Innovative Behavior, Interaction Between Leader and Member
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde koşullarında işletmeler devamlılıklarını sağlayabilmek için rekabet avantajı elde etmeye çalışmaktadır. Teknoloji ilerlese de insan sermayesi her zaman için işletmelerde önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda, bu araştırmada, işletme içerisindeki kişilerin, sosyal sermaye, lider üye etkileşimi ve yenilikçi davranış kavramlarından nasıl etkilendiklerini ortaya koymak, rekabetçi avantaja katkı sağlaması açısından önemlidir. Bu araştırmada sosyal sermayenin yenilikçi davranışa etkisinde lider üye etkileşiminin düzenleyici rolü araştırılmıştır. Bu amaç dışında sosyal sermayenin lider üye etkileşimi ve yenilikçi davranış üzerindeki etkisi ile lider üye etkileşiminin yenilikçi davranış üzerindeki etkisi de ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmada saha araştırması yapılmıştır. Geçerli ölçekler kullanılarak hazırlanmış olan anket, 322 adet form olarak, ilgililer tek tek bilgilendirilerek doldurulması sağlanmıştır. Elde edilen tüm sonuçlar SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Yapılan inceleme ve analizler sonucunda görülmüştür ki sosyal sermaye lider üye etkileşim düzeyini ve yenilikçi davranışı etkilemektedir. Ayrıca lider üye davranışı da aynı şekilde yenilikçi davranışı etkilemektedir. Bununla birlikte sosyal sermayenin yenilikçi davranışa etkisinde lider üye etkileşiminin düzenleyici rolü olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's conditions, organizations are trying to gain competitive advantage in order to ensure their continuity. Although technology advances, human capital always has an important place in organizations. In this context, it is important to reveal how members of an organization are affected by the concepts of social capital, leader member interaction and innovative behavior, in terms of contributing to competitive advantage. In this study, the regulatory role of the interaction between leader and member on the effect of social capital on innovative behaviour has been investigated. Apart from this purpose, it has been tried to measure the effect of social capital on the interaction between leader and member and innovative behaviour and the effect of the interaction between leader and member on innovative behaviour Field research has been done in the study. The questionnaire, which was prepared with valid scales, was filled in 322 text web forms by informing the relevant people one by one. All results obtained were programmed and interpreted in SPSS program. As a result of the examinations and analyzes, it has been seen that social capital affects the level of the interaction between leader and member and innovative behavior. In addition, the interaction between leader and member clearly affects innovative behavior. However, it has been concluded that the interaction between leader and member has no regulatory role in the effect of social capital on innovative behavior.