Depresif belirteler, psikolojik dayanıklılık ve sıkıntıya toleranssızlık bağlamında anne kız benzerliği
The similarity of mother daughter in context of depressive symptoms, resilience and distress intolerance
- Tez No: 690318
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KIRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne-kız ilişkisi, anne-kız benzerliği, sıkıntıya toleranssızlık, depresif belirtiler, psikolojik dayanıklılık, mother-daughter relationship, mother-daughter similarity, distress intolerance, depressive symptoms, resilience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma anne ve anneleriyle yaşamakta olan kızlarının sıkıntıya toleranssızlık, depresif belirtiler ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile ilişkisi ve benzerliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Anne ve kızların üç faktör açısından ne düzeyde ilişkili olduğu, ayrıca ne düzeyde benzerlik gösterdikleri incelenmiştir. Veri toplama araçları olarak Sıkıntıya Toleranssızlık Ölçeği (STÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ) ve Sosyodemografik Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Türkiye genelinden 37- 66 yaş arası (ort. 49,85 ± 6,24) 174 anne ve 18-30 yaş arası (ort. 23,53 ± 2,50) 174 kızları olmak üzere toplamda 348 bireye uygulanmıştır. İlk olarak yapılan Pearson Korelasyon analizi sonucuna göre annenin sıkıntıya toleranssızlık puanları ile kızlarının arasında pozitif iyi yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Eşleştirilmiş t-testi sonucunda anneler ve kızlarının sıkıntıya toleranssızlık toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Annenin depresyon puanı ile kızın depresyon puanı arasında pozitif iyi yönde ilişki tespit edilmiş, yapılan eşleştirilmiş t-testi sonucuna göre anneler ve kızlarının depresyon puanları arasında farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anne ve kızlarının psikolojik dayanıklılık puanlarının korelasyon kat sayıları hesaplanmış, pozitif yönde kuvvetli düzeyde bir iliĢki olduğu görülmüştür. Eşleştirilmiş t-testi sonucunda anne ve kızlarının psikolojik dayanıklılık toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak sosyodemografik değişkenlere göre anne ve kız grupları içlerinde bağımsız t- testi ile tek yönlü varyans analizi karşılaştırması yapılmıştır. Sonuç olarak anne ve kızın sıkıntıya toleranssızlık, depresif belirtiler ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinde ilişki ve benzerlik saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the relationship and similarity of mother and daughters, living with mother in context of distress intolerance, depressive symptoms and resilience level. It was investigated what extent mothers and daughters were related in terms of three factors and to what extent they showed similarity. The Distress Intolerance Scale (DS), the Beck Depression Scale (BDS), the Resilience Scale (RS) and the Sociodemographic Personal Information Form were used as data collection instruments. They were administered to a total of 348 people from Turkey, 174 mothers aged 37-66 years (mean= 49.85 ± 6.24) and 174 daughters aged 18-30 years (mean= 23.53 ± 2.50). Firstly, according to the results of Pearson Correlation analysis, it was determined that there was an association in a positive side between the point of the mother's intolerance to distress and their daughters. As a result of the paired t-test, no statistically significant difference was found between the mean total scores o f distress intolerance of mothers and daughters. A positive relationship was discovered between the mother's and the daughter's depression scores, and based on the results of the paired t-test, it was concluded that there was no difference between the mother's and her daughter's depression scores. Moreover, correlation coefficients of the maternal and daughter resilience scores were calculated and a strong positive correlation was found. In the result of the paired t-test, it was found that there was no statistically significant difference between the total resilience scores of mothers and daughters. Finally, independent t-test and one-way analyzes of variance within the mother and daughter groups were compared according to sociodemographic variables. As a result, a relationship and similarity were noted in terms of the degree of distress intolerance, depressive symptoms, and resilience of mother and daughter.