Eltrombapag kullanılan hastalarda arterial, venöz tromboz sıklığı ve predizpozan faktörlerin incelenmesi
Investigation of arterial and venous thrombosis frequency and predisposing factors in patients using eltrombopag
  1. Tez No: 690580
  2. Yazar: MELDA İŞEVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Eltrombopag, tromboz, immün trombositopeni, aplastik anemi, myelodisplastik sendrom, Eltrombopag, thrombosis, immune thrombocytopenia, aplastic anemia, myelodysplastic syndrome
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Eltrombopag, myelodisplastik sendrom (MDS), ITP (immün trombositopeni) ve aplastik anemi tedavisinde oral yolla kullanılan küçük moleküllü bir trombopoetin-reseptör agonistidir. Eltrombopag megakaryosit farklılaşmasını ve proliferasyonunu uyararak trombosit üretimini arttıran bir ajandır Bununla birlikte, eltrombopag kullanımıyla ilişkili yüksek bir tromboz (venöz ve arteryel) riski vardır. Bu çalışmadaki amacımız merkezimizde ITP, MDS, Aplastik Anemi tanısı ile takip edilen ve eltrombopag kullanan hastalarda arteryel, venöz tromboz sıklığını değerlendirmek ve predispozan faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilerek literatüre Orta Karadeniz verileri ile katkıda bulunmaktır.. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2009-2019 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniği'nde ITP, MDS ve aplastik anemi tanısı ile eltrombopag tedavisi verilmiş olan 144 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların verileri retrospektif olarak hasta yönetim bilgi sisteminden elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya Eltrombopag tedavisi kullanan 144 hasta dahil edildi. Hastaların 66'sı (%45,8) erkek, 78'i (%54,2) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 54,12±20,08 yıl olarak saptandı. Hastalardan 102'sinin (%70,8) tanısı ITP, 31'inin (%21,5) tanısı aplastik anemi ve 12 (%7,6) 'sinin tanısı MDS idi. Eltrombopag tedavisi alan 144 hastanın 7'sinde (%4,9) takiplerinde tromboz görüldü. Bu hastaların 6 'sında (%4,2) venöz tromboz 1'inde (%0,7) arteryel tromboz saptandı. Tartışma: Eltrombopag tedavisi tromboembolik olaylar açısından bir risk oluşturmaktadır. Özellikle tromboz açısından bilinen ve risk faktörü bulunan hastalarda tedavi süreci yakından takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Eltrombopag is a thrombopoietin-receptor agonist used orally in the treatment of myelodysplastic syndrome (MDS), ITP (immune thrombocytopenia) and aplastic anemia. Eltrombopag is an agent that increases platelet production by stimulating megakaryocyte differentiation and proliferation. However, there is a high risk of thrombosis (venous and arterial) associated with the use of eltrombopag. Our aim in this study is to evaluate the incidence of arterial and venous thrombosis and retrospectively evaluating the predisposing factors in patients who are followed up with the diagnosis of ITP, MDS, Aplastic Anemia and using eltrombopag in our center, and to contribute to the literature with Central Black Sea data. Materials and Methods: In this study, the data of 144 patients who were treated with eltrombopag with the diagnosis of ITP, MDS and aplastic anemia in Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hematology Clinic between 2009 and 2019 were retrospectively analyzed. The data of the patients were obtained retrospectively from the patient management information system. Results: 144 patients using Eltrombopag therapy were included in the study. 66 (45.8%) of the patients were male and 78 (54.2%) were female. The mean age of the patients was 54.12±20.08 years. 102 (70.8%) of the patients were diagnosed with ITP, 31 (21.5%) with aplastic anemia and 12 (7.6%) with MDS. Thrombosis was observed in 7 (4.9%) of 144 patients who received eltrombopag treatment. Venous thrombosis was found in 6 (4.2%) of these patients and arterial thrombosis was found in 1 (0.7%). Discussion: Eltrombopag treatment poses a risk for thromboembolic events. The treatment process should be followed closely, especially in patients with known risk factors for thrombosis.