Sosyal anksiyete bozukluğunda, çekingen kişilik bozukluğu olan ve olmayan grupların zihin kuramı açısından karşılaştırılması
Comparison of groups with and without avoidant personalitydisorder in social anxiety disorder in terms of theory of mind
- Tez No: 690615
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÖZDEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Anksiyete Bozukluğu, Çekingen KiĢilik Bozukluğu, Zihin Kuramı, Social Anxiety Disorder, Avoidant Personality Disorder, Theory of Mind
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
GiriĢ ve Amaç: Sosyal Anksiyete Bozukluğu (SAB), belirgin ve kalıcı bir incelenme ve küçük düĢürülme korkusu, sosyal ve performans durumlarından kaçınılması ile karakterizedir. ÇKB Sosyal Anksiyete Bozukluğu ile sıklıkla bir arada görüldüğü çeĢitli yayınlarda bildirilmiĢtir. ZK kiĢinin diğerlerinin zihinsel durumlarını ve duygularını fark edebilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Bu çalıĢmanın amacı Sosyal Anksiyete Bozukluğunda, Çekingen KiĢilik Bozukluğu olan ve olmayan grupların zihin kuramı açısından incelenmesidir. Yöntem: ÇalıĢmaya, DıĢkapı Yıldırım Beyazıt EAH psikiyatri kliniğine baĢvuran ve DSM-5 için YapılandırılmıĢ Klinik GörüĢme (SCID-5-CV) tanı ölçütlerine göre SAB tanılı 55 hasta, ÇKB ve SAB tanısı alan 25 hasta ile 30 sağlıklı kontrol alınmıĢtır. AraĢtırma katılımcılarına Sosyal Anksiyete Bozuluğuna yönelik Sosyodemografik veri formu, Otizm tarama anketi (OTA), Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği (LSKÖ), Dokuz Eylül Zihin Kuramı ölçeği Türkçe Formu (DEZĠKÖ), Gözlerden Zihin Okuma Testi (Gözler Testi) uygulanmıĢtır. Bulgular: Kontrol grubunda Gözler Testiyle ölçülen ZK pozitif puanlarının SAB ve SAB+ÇKB tanılı hasta grubuna göre daha yüksek olduğu gözlendi. SAB+ÇKB tanılı hasta grubunda ZK negatif puanlarının SAB ve kontrol grubuna göre daha düĢük olduğu gözlendi. ZK nötr puanlarının her üç grupta da benzer olduğu gözlendi.Üç grup arasında DEZĠKÖ toplam puanları açısından istatistiksel olarak kontrol grubu lehine anlamlı farklılık saptandı. Ayrıca SAB grubunda ölçek toplam puanlarının SAB+ÇKB tanılı hasta grubuna göre de daha yüksek olduğu gözlendi. TartıĢma ve Sonuç: ÇalıĢma sonucunda ÇKB+SAB grubunun ZK‟ı SAB grubuna, SAB grubunun da kontrol grubuna göre daha bozuk olduğu bulundu. SAB grubunun alt tipleri arasında ise ZK açısından anlamlı düzeyde farklılık saptanmadı. SAB altipleri, ÇKB ve ZK ile ilgili yapılacak yeni çalıĢmalar bu konuda literatürdeki kıstlı sayıdaki veriyi zenginleĢtirecek ve SAB, ÇKB ve zihin kuramı arasındaki iliĢkinin netleĢmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Social Anxiety Disorder (SAD) is characterized by a pronounced and persistent fear of examination and humiliation, avoiding social and performance situations. Avoidant Personality Disorder (AvPD) has been reported in various publications that is frequently seen with social anxiety disorder. Theory of Mind (ToM) is defined as the ability of the person to recognize the mental state and emotions of others.The aim of the study is to examine groups including patients with Social Anxiety Disorderwith and without AvPD in terms of their theory of mind. Material and Methods: In the study, 80 patients who apply to S.B DıĢkapı YB Teaching and Research Hospital Psychiatry Department and are diagnosed with AvPD and SAD according to the Structured Clinical Interview for DSM-5, Clinician Version (SCID-5-CV), and 30 healthy controls were included.Social Phobia Specific Sociodemographic data form, Autism Spectrum Quotient Test-(AQ), Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS), DokuzEylül Theory of Mind Index (DEZĠKÖ), Reading the Mind in the Eyes (RME) were applied to the study participants. Results: It was observed that ToM positive scores measured by Eyes test were higher in the control group than in the group of patients diagnosed with SAD and SAD+AvPD. ToM negative scores of the SAD + AvPD diagnosed patient group were lower than the SAD and control groups. ToM neutral scores were observed to be similar in all three groups. Statistically, there was a significant difference between the three groups in terms of DEZIKÖ total scores in favor of the control group. In addition, in the SAD group, the total scores of the scale were also higher than the SAD + AvPD diagnosed patient group. Discussion-Conclusion: As a result of the study, it was found that the AvPD + SAD group has less ToM abilities than the SAD group and the SAD group has less ToM abilities than the control group. There was no significant difference between the SAD group's subtypes (i.e., performance and generalized subtypes). The new studies on SAD subtypes, AvPD and ToM will enrich the data in the literature in this subject and ensure that the relationship between SAD, AvPD and ToM would be understood clearer.